28.3 C
Athens
21/09/23
spot_img

Τα Κορίτσια του Λιμανιού του Χιρόσι Σιμίζου στο STUDIO new star art cinema

Τα Κορίτσια του Λιμανιού του Χιρόσι Σιμίζου στο STUDIO new star art cinema

Μια εντυπωσιακή και ατμοσφαιρική ταινία

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τρία κορίτσια στο λιμάνι της Γιοκοχάμα, τα οποία γοητεύονται από έναν όμορφο νεαρό άνδρα στην περιοχή. Στο επίκεντρο δύο καλύτερες φίλες: η Ντόρα και η Σουνάκο, που είναι μαθήτριες σε ένα καθολικό σχολείο θηλέων.

βιμπράφωνο, κρουστά: Βαγγέλης Παρασκευαΐδης

φλάουτο, τενόρο σαξόφωνο, πιάνο: Λεωνίδας Σαραντόπουλος

Οι δύο μουσικοί συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 2012 με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου INDOLES  του Β. Παρασκευαϊδη. Αυτή την φορά ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ντύσουν με μουσική την βουβή ταινία ”Japanese girl at the Harbor”  του 1933 του Hiroshi Shimizu.

Αυτοσχεδιάζοντας θα προσεγγίσουν διακριτικά τις επιμέρους υφές του έργου ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουν επιλεγμένες συνθέσεις τους που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ήχων και χρωμάτων από την κλασική μέχρι την  τζαζ και τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Τα Κορίτσια του Λιμανιού
Τα Κορίτσια του Λιμανιού του Χιρόσι Σιμίζου

ΤΡΙΤΗ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 20:00 / Είσοδος 7€

STUDIO new star art cinema

Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής

Τηλ: 210 8640054, 210 8220228

Σας καλούμε την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 20:00 σε μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Αυτό που κάνει το Japanese Girls at the Harbor μια τόσο ξεχωριστή εμπειρία και μια ταινία που πρέπει να δείτε, ωστόσο, δεν είναι η βασική ιστορία, αλλά η αφήγηση. Οι κυκλοθυμικές, ασπρόμαυρες συνθέσεις και τα μακρινά πλάνα υποδηλώνουν σταθερά τα γενικά συναισθήματα της λαχτάρας και της μοναξιάς.

Επιπλέον, υπάρχει σημαντικός οπτικός συμβολισμός παντού, συχνά όσον αφορά τις εικόνες που αντιπροσωπεύουν τις προκλήσεις του μοντερνισμού. Ένα άλλο οπτικό χαρακτηριστικό, και αυτό που μου φαίνεται πιο μοναδικό σε αυτήν την ταινία, είναι οι μερικές φορές δραματικά στυλιζαρισμένες χειρονομίες των ηθοποιών – δεν είμαι σίγουρος αν αυτές προέρχονται από τον βωβό κινηματογράφο ή ίσως από ιαπωνικές δραματικές παραδόσεις. Παρεμπιπτόντως, αν και οι ταινίες ήχου ήρθαν νωρίς στην Ιαπωνία, με την πρώτη να εμφανίστηκε το 1926, χρειάστηκε λίγος χρόνος για να πιάσουν οι ομιλούσες εικόνες – ακόμη και τη χρονιά αυτής της ταινίας, το 1933, περισσότερο από το 80% των ιαπωνικών παραγωγών ήταν βωβές ταινίες .

Τα Κορίτσια του Λιμανιού του Χιρόσι Σιμίζου

Μια περίεργη πτυχή της οπτικής παρουσίασης ήταν οι πολλοί διάμεσοι στην ταινία. Αυτές οι πολυάριθμες διακοπές μπορεί να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουν στην οπτική παρουσίαση – πάντα με διδάσκονταν ότι οι καλύτερες βωβές ταινίες ήταν εκείνες που δεν χρειάζονταν μεσότιτλους.

Και, όμως, οι σύντομοι μεσότιτλοι σε αυτήν την ταινία δεν φαίνεται να εμποδίζουν και φαίνεται σχεδόν να παρέχουν μια μορφή οπτικής στίξης.

ΧΙΡΟΣΙ ΣΙΜΙΖΟΥ

Ο Hiroshi Shimizu γεννήθηκε στην επαρχία Shizuoka και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Hokkaidō, αλλά έφυγε πριν αποφοιτήσει. Μπήκε στην ομάδα του κινηματογραφικού στούντιο της Shochiku στο Τόκιο το 1921, κάνοντας το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1924 σε ηλικία μόλις 21 ετών.

Ο Shimizu ειδικεύτηκε στα μελοδράματα και τις κωμωδίες. Στις πιο διακεκριμένες βωβές ταινίες του, όπως το «Fue no Shiratama» (1929) και το «Japanese Girls at the Harbor» (1933), εξερεύνησε μια Ιαπωνία που βρισκόταν μεταξύ ιθαγενών και δυτικών ιδεών, παραδοσιακισμού και φιλελευθερισμού, ενώ στιλιστικά βασιζόταν στον μοντερνισμό και την πρωτοπορία. τεχνικές. Η πλειοψηφία των βωβών ταινιών του σήμερα θεωρείται χαμένη.

Tη δεκαετία του 1930, ο Shimizu εκμεταλλευόταν όλο και περισσότερο τα εξωτερικά γυρίσματα, με μη επαγγελματίες ηθοποιούς, και επαινέθηκε εκείνη την εποχή από κριτικούς κινηματογράφου όπως ο Matsuo Kishi και συναδέλφους σκηνοθέτες ως Kenji Mizoguchi.

Το “Mr. Thank You” (1936), “The Masseurs and a Woman” (1938) και “Ornamental Hairpin” (1941) απεικόνιζαν μικρές ομάδες και κοινότητες ταξιδιωτών ή κατοίκων που, όπως επισημαίνει ο ιστορικός κινηματογράφου Alexander Jacoby, «επικεντρώθηκαν περισσότερο στην οριοθέτηση του χαρακτήρα παρά στην πλοκή».

Για τον κριτικό Chris Fujiwara, αυτή η «απρόβλεπτη και ασυνήθιστη πλοκή», σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση κινητής κάμερας , δίνει στις ταινίες του Shimizu αυτής της εποχής μια «εκπληκτικά σύγχρονη ποιότητα».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Δώστε αξία στη συλλογή σας.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα