18.6 C
Athens
29/03/24
spot_img

Στην Αίγυπτο διεξήχθη το συνέδριο της F.I.J.E.T.

Στην Αίγυπτο διεξήχθη το συνέδριο της F.I.J.E.T. (Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – Συγγραφέων Τουρισμού)

Ο κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος
Ο κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος Φωτογραφίζοντας Πυραμίδες και φωτογραφιζόμενος στις πυραμίδες

το Φθινόπωρο του 2022 και ο εκπρόσωπός της στην Ελλάδα, Δημοσιογράφος – Φωτογράφος κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος, μετά από μια μικρή ιστορική αναφορά για τη χώρα, μας ενημερώνει για το συνέδριο αλλά και για τις επισκέψεις στα πολιτιστικά μνημεία της Αιγύπτου.

 

Αίγυπτος

«Ένα ταξίδι στον πολιτισμό, και στα αχνάρια της ιστορίας»

Μια χώρα που η ιστορία της και ο πολιτισμός της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Έχει εμπνεύσει σημαντικό αριθμό δημιουργών, όπως τον Giuseppe Verdi, με το εξαιρετικό έργο του «Aida», ή  την συγγραφέα Agatha Christie, την λεγόμενη και «βασίλισσα του εγκλήματος» με το έργο «’Έγκλημα στον Νείλο».

Πολλοί ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο την έχουν επισκεφθεί, ιδίως πριν την πανδημία του covid , αλλά και τώρα με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ενώ εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο. Όσοι δεν την έχουν επισκεφθεί, σίγουρα θα βρουν μια οποιαδήποτε αφορμή για να το κάνουν.

Στην Αίγυπτο διεξήχθη το συνέδριο της F.I.J.E.T.

Νείλος
Νείλος

Αφορμή για να επισκεφθώ την Αίγυπτο ήταν η διεξαγωγή του πρώτου, μετά την πανδημία Συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων – Συγγραφέων Τουρισμού (F.I.J.E.T.), το φθινόπωρο του 2022, όπου παραβρέθηκαν πάρα πολλά μέλη της από όλο τον κόσμο.

Ας κάνουμε μια μικρή αναφορά στην χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής, που είναι γεωγραφικά ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ της Μεσογείου, της Σαχάρας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Διάσημη για τα μνημεία της, όπως τις πυραμίδες και την Σφίγγα. Δέχθηκε πολλές επιδρομές και κατακτήσεις από διάφορους λαούς, στην διάρκεια της ιστορίας της, όπως από Ασσύριους, Πέρσες,  Έλληνες (Μέγας Αλέξανδρος), Ρωμαίους, Οθωμανούς, Γάλλους(Ναπολέων) και Βρετανούς.

Απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1922 από την Βρετανία, ενώ για τρία χρόνια, από το 1958, ήταν ενωμένη με την Συρία, με το όνομα Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία. Από την κλασσική αρχαιότητα έως τις αρχές της 10ετίας του 60 υπήρχε μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα, όπου πολλά μέλη της διέπρεψαν σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στην Αίγυπτο ή την Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο, όπως ο διάσημος τραγουδιστής Demis Rousssos.

Κάϊρο
Κάϊρο

Σήμερα η Ελληνική Κοινότητα έχει περίπου 9000 μέλη τα οποία ζουν στην Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής και η 16η μεγαλύτερη πόλη στον κόσμο και ιδρύθηκε το 969 μ.χ. Τέλος δε, κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, στον 2ο Παγκόσμιιο Πόλεμο, είχε εκεί την έδρα της η εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση.

Στην Αίγυπτο διεξήχθη το συνέδριο της F.I.J.E.T.

Στο Κάιρο, έγινε η  επίσημη έναρξη του Συνεδρίου της F.I.J.E.T που είχε ως θέμα «Διαδρομές Τουρισμού» , από τον Αντιπρόεδρο κύριο Salah Attia από την Αίγυπτο κι από τον Πρόεδρο κύριο Tijani Haddad από την Τυνησία.

Εκτός από τον σημαντικό αριθμό μελών που παραβρέθηκε στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο μετά από τρία χρόνια πανδημίας (Το τελευταίο Διεθνές Συνέδριο της F.I.J.E.T. πριν από τον covid – 19, έγινε στο νησί της Ρόδου), τίμησαν το Συνέδριο με την παρουσία τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του υπουργείου τουρισμού της Αιγύπτου καθώς και αντιπροσωπία μουσουλμάνων κληρικών και εκπρόσωποι θρησκευτικών δογμάτων.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος
Γιώργος Παπαθανασόπουλος με τον Πρόεδρο της F.I.J.E.T. Tijani Haddad και τον εκπρόσψωπο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Πέρα από τις ομιλίες των Salah Attia & Tijani Haddad, έγιναν, μεταξύ άλλων, ομιλίες και παρουσιάσεις για τον αιγυπτιακό πολιτισμό από τους  Amr El Kady του Αιγυπτιακού Οργανισμού Τουρισμού, τον Dr. Mostafa Waziry Γ.Γ. του Ανωτάτου Αιγυπτιακού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και  του Mounir Ghabbour Προέδρου κι ενός από τους βασικούς ιδρυτές της Ένωσης για την Αναγέννηση της Αιγυπτιακής Κληρονομιάς. Τέλος έγινε προβολή μιας ταινίας μικρού μήκους του συναδέλφου από την Σερβία Kamenko Milenković, για την πορεία της F.I.J.E.T.

Εκτός από τις παρουσιάσεις το πρόγραμμα του συνεδρίου προέβλεπε για το Κάϊρο, επίσκεψη αρχικά στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού, το οποίο ξεκίνησε επίσημα την λειτουργία του το 2021. Τα εκθέματα του μουσείου, θα δώσουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει στον Αιγυπτιακό Πολιτισμό, από την Πρώϊμη Δυναστική Περίοδο (3150 π.χ.) έως και την εποχή της δυναστείας των Mohamed Ali (1805 – 1953).

Αιγυπτιακό Μουσείο
Αιγυπτιακό Μουσείο Αρχαιοτήτων

Επίσης επισκεφθήκαμε το Αιγυπτιακό Μουσείο Αρχαιοτήτων που περιλαμβάνει πάρα πολλά κομμάτια της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας και φυσικά το σήμα κατατεθέν Αιγύπτου, τις Πυραμίδες της Γκίζας, όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων η Σφίγγα και η Πυραμίδα του Χέοπα, το μόνο από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου που σώζεται στις μέρες μας.

Στην Αίγυπτο διεξήχθη το συνέδριο της F.I.J.E.T.

Τις Πυραμίδες μπορεί κάποιος να τις επισκεφθεί, όχι μόνο την ημέρα, αλλά και το βράδυ για να απολαύσει την παράσταση Ήχος και Φως, ένα ταξίδι στον πολιτισμό της Αιγύπτου, όπου με την μουσική, την αφήγηση στα αγγλικά και τα γαλλικά , τον φωτισμό και τα λέιζερ, ο θεατής θα ταξιδέψει νοερά στον χωροχρόνο.

Άλλα μνημεία που θα πρέπει να δει ο επισκέπτης είναι στην περιοχή της Κοιλάδας των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ, τον Ναό της Χανσεψούτ. Ήταν η 5η Φαραώ της 18ης Δυναστείας της Αρχαίας Αιγύπτου και συνήθιζε να φοράει ανδρική ενδυμασία. Το όνομά της είναι συνδεδεμένο κυρίως με την οικονομική ανάπτυξη της Αιγύπτου και την κατασκευή μεγάλων έργων στην χώρα αυτήν. Επίσης τις Πυραμίδες που ήταν οι τάφοι των φαραώ και που μπορεί να μπει μέσα σε αυτές ο επισκέπτης.

Ακόμα τον Ναό του Λούξορ και το Kom Ombo, όπου μπορείς να επισκεφθείς τον ναό και το μουσείο των κροκοδείλων. Τέλος, εκτός από τα μουσεία και τα πολιτιστικά μνημεία της Αιγύπτου, αξίζει να επισκεφθεί κανείς, ένα από τα παραδοσιακά εργαστήρια του αλάβαστρου.

Επεξεργασία και κατασκευή
Επεξεργασία και κατασκευή ειδών από αλάβαστρο

Το αλάβαστρο είναι ένα πέτρωμα λευκό ή άχρωμο με ροζ, καφέ, γκρι ή κόκκινα νερά τα οποία μπορούν να τονιστούν με την επεξεργασία του. Στα εργαστήρια ο επισκέπτης μπορεί να δει, εκτός από μια ποικιλία αλαβάστρινων ειδών, εξαιρετικής αισθητικής, και όλα τα στάδια της παραδοσιακής επεξεργασίας του πετρώματος και της κατασκευής αντικειμένων, από τους ντόπιους τεχνίτες.

Ταξίδι στην Αίγυπτο δεν είναι μόνο ταξίδι στον πολιτισμό αλλά και ταξίδι κατά μήκος του Νείλου. Μπορείς να πας αεροπορικώς από το Κάϊρο ως το Ασουάν η οποία είναι πόλη της νότιας Αιγύπτου κι απέχει 20 km από τον Τροπικό του Καρκίνου.

Στην Αίγυπτο διεξήχθη το συνέδριο της F.I.J.E.T.

Στο Ασουάν, ο αρχαίος Έλληνας μαθηματικός Ερατοσθένης, κατάφερε να τεκμηριώσει τον 3ο αιώνα π.χ. ότι η Γη δεν είναι επίπεδη. Από το Ασουάν  μπορείς με σύγχρονα ποταμόπλοια να κάνεις κρουαζιέρα στον Νείλο, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς του κόσμου που συνέβαλε ανέκαθεν στην ανάπτυξη της Αιγύπτου.  Πηγάζει νότια της γραμμής του Ισημερινού και διασχίζοντας την βορειοανατολική Αφρική εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα. Στην Θεογονία του Ησίοδου και στην Ελληνική Μυθολογία, ο Νείλος ήταν Ποταμός – Θεός, γιος του Τιτάνα Ωκεανού.

Το μέλος της F.I.J.E.T. Ελλάδος
Το μέλος της F.I.J.E.T. Ελλάδος κι επί πολλά έτη υπεύθυνη τύπου της πρεσβείας μας στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Αντιπρόεδρο της F.I.J.E.T. Salah Attia

Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα για την χώρα αυτή, αλλά επειδή μια εικόνα είναι όσο χίλιες λέξεις, σας παροτρύνω να την επισκεφτείτε για να απολαύσετε το κάθε σημείο της και την κάθε στιγμή, ταξιδεύοντας στον πολιτισμό της και στην ιστορία της που είναι μέρος του πολιτισμού και της ιστορίας της Μεσογείου, αλλά και του κόσμου.

Πλήρες φωτογραφικό ρεπορτάζ https://bit.ly/3ACQA5d

Γιώργος Παπαθανασόπουλος

Δημοσιογράφος – Φωτογράφος

Εκπρόσωπος της F.I.J.E.T.  στην Ελλάδα

(Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – Συγγραφέων Τουρισμού)

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα