23 C
Athens
28/03/24
spot_img

Επέκταση Ελληνικών επιχειρήσεων στην Κροατία

Επέκταση Ελληνικών επιχειρήσεων στην Κροατία

Πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην Κροατία, απηύθυνε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Ζάγκρεμπ, Μιχάλης Χαροκόπος, Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄.

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής παρουσίασης στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, παρουσία δεκάδων επιχειρηματιών, ο κ. Χαροκόπος αναφέρθηκε στις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, που παρουσιάζει η κροατική οικονομία, αλλά και στους κλάδους με το μεγαλύτερο επιχειρηματικό και εξαγωγικό ενδιαφέρον.

Συγκεκριμένα, τόνισε τα πλεονεκτήματα της Κροατικής αγοράς, που είναι: Η πρόσφατη είσοδός της στην ευρωζώνη και χώρο Schengen, που αναμένεται να διευκολύνει τις συναλλαγές με την Ελλάδα, η έλλειψη δασμών και τελωνειακών ελέγχων, η αυξητική τάση στο κατά κεφαλήν εισόδημα, το ανεπτυγμένο τραπεζικό σύστημα, ο αυξανόμενος τουρισμός – που το 2022 ξεπέρασε τα 15εκ. αφίξεις, το ενδιαφέρον για την μεσογειακή διατροφή, η ύπαρξη κοινών δικτύων διανομής με γειτονικές χώρες, όπως η Βοσνία & Ερζεγοβίνη και η Σλοβενία.

Επέκταση Ελληνικών επιχειρήσεων στην Κροατία

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε σε τρεις κλάδους της κροατικής αγοράς, που παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον για εξαγωγές από τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις: τα Τρόφιμα, οι Κατασκευές / Δομικά Υλικά και η Πληροφορική – Επικοινωνίες.

Αναλυτικότερα στον κλάδο των τροφίμων, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της δαπάνης για το διάστημα 2022-2026, αναμένεται να φτάσει το 4% και η δαπάνη από 7,1 δις ευρώ θα φτάσει τα 8,1 δις. ευρώ. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να εξάγουν προϊόντα λόγω της αυξημένης ζήτησης, όπως σνακ και έτοιμα γεύματα προς κατανάλωση, φρούτα, αλλά και κατεψυγμένα σφολιατοειδή, όπως πίτες, τυρόπιτες κ.ά.

Στον κλάδο των κατασκευών και των δομικών υλικών, ο κ. Χαροκόπος επισήμανε, ότι υλοποιούνται πολυάριθμα έργα αποκατάστασης κτιρίων μετά τους σεισμούς του 2020 και υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε δομικά υλικά. Ακόμη, πραγματοποιούνται ανακαινίσεις κτιρίων, με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας. Παράλληλα, υλοποιούνται σημαντικά δημόσια έργα, ειδικά στον τομέα των σιδηροδρομικών υποδομών.

Στον τρίτο κλάδο, που αφορά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, η μέση ετήσια ανάπτυξη την περίοδο 2022- 2026, ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 6,4% με την δαπάνη να ανέρχεται σε 2,4 δισ. ευρώ το 2026. Σημειώνεται ότι άνω του 30% των κροατικών επιχειρήσεων παρέχουν την επιλογή του ηλεκτρονικού εμπορίου, όταν το 2018 το συγκεκριμένο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 18%. Ο κ. Χαροκόπος, κατέταξε στους τομείς με σημαντικές ευκαιρίες για επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου, τις τηλεπικοινωνίες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την υγειονομική περίθαλψη και το λιανεμπόριο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ολόκληρη την παρουσίαση ΕΔΩ

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα