19.6 C
Athens
28/03/24
spot_img

Αναβίωση παραδοσιακού Πάσχα της παλιάς Τρίπολης

Αναβίωση παραδοσιακού Πάσχα της παλιάς Τρίπολης ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κυρία Ελένη Καρούντζου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, το μεσημέρι της Τρίτης (4/4/2023).

Η Αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι «μετά τον επιτυχημένο περυσινό εορτασμό, φέτος ο Δήμος Τρίπολης επεκτείνει τις γειτονιές της παλιάς Τρίπολης, στην πλατεία Άρεως».

Εκδηλώσεις για την Κυριακή του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην πλατεία Άρεως, όσο και στην πλατεία Συνοικισμού Κολοκοτρώνη, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα γίνει το Κάψιμο του Ιούδα, στην πλατεία Φιλικών.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα της πόλης, ενώ την Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία Άρεως, έχει προγραμματιστεί δημοτικό γλέντι με Γιάννη Κατσίγιαννη, Γιώτα Κόκκορη, Άρη Μουγκοπέτρο και Σωτήρη Κόκκορη.

Επιπλέον, η κυρία Καρούντζου αναφέρθηκε αναλυτικά στο πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να αναβιώσει ένα έθιμο από τα προεπαναστατικά χρόνια. Είναι το λεγόμενο «πέταγμα της Σαρακοστής από τα παράθυρα». Στο παρελθόν, οι γυναίκες, μετά τη Σαρακοστή, καθάριζαν τα βάζα τους και τα πετούσαν από τα παράθυρα. Θα γίνει το Μεγάλο Σάββατο, στην πλατεία Πετρινού, στις 12.00 το μεσημέρι. 

Επιπλέον, η Αντιδήμαρχος είπε ότι θα προσφερθούν αρνιά, γλυκά και κρασιά στα χωριά που γιορτάζουν τον Άγιο Γεώργιο, ενώ, ο Δήμος Τρίπολης, έχει προσφέρει δωρεάν λαμπάδες σε όλα τα ξενοδοχεία, για τους επισκέπτες της περιοχές μας.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για τις κατασκευές της παλιάς Τρίπολης, η κυρία Καρούντζου, υπογράμμισε πως “ό,τι υπήρχε από πέρυσι, έχει κρατηθεί και θα αξιοποιηθεί και φέτος, ενώ έχουν κατασκευασθεί και νέες κατασκευές. Θα τις δείτε στην πλατεία Άρεως.”

Αναβίωση παραδοσιακού Πάσχα
Αναβίωση παραδοσιακού Πάσχα της παλιάς Τρίπολης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΣΧΑ 2023

Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου

11:30 π.μ Κυριακή των Βαΐων, στο Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου, στις.,  μουσική για το Θείο Πάθος από τον Μπαχ έως τον Θεοδωράκη. 

Με αφετηρία τις εμβληματικές άριες του έργου Κατά Ματθαίον Πάθη του J. S. Bach(1727), αλλά και το Requiemτου Gabriel Faure(1890), αντλούμε έργα για τη Μεγάλη Εβδομάδα από την εργογραφία των Ελλήνων συνθετών.

Πηγαίνοντας πίσω στον 10ο αιώνα, και λαμβάνοντας ως αφετηρία την ποιήτρια και συνθέτρια Κασσία, αναζητούμε το ταξίδι του ευρύτατα γνωστού ύμνου της στον 19ο και 20ό αιώνα της ελληνικής δημιουργίας: Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος, Ιωάννης Σακελλαρίδης, Θεμιστοκλής Πολυκράτης.

Καταληκτική η εκδοχή του 17ετή Μίκη Θεοδωράκη, η οποία συνετέθη στην Τρίπολη Αρκαδίας τη Σαρακοστή του 1942, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον μουσικής επαναπροσέγγισης του Θείου Πάθος («Μάχη των τριών Κασσιανών»).

Την εκτέλεση του μουσικού προγράμματος αναλαμβάνουν, η λυρική σοπράνο Γεωργία Μπαλαμπίνη και η οργανίστα Μαγδαληνή Καλοπανά.

12:00 μ.μ. έως τις 14:00 πλ. Πετρινού Το 1ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης, θα πραγματοποιήσουν τη δράση της  βαφής των Πασχαλινών αυγών με τη βοήθεια των μικρών μας φίλων

Αναβίωση παραδοσιακού Πάσχα της παλιάς Τρίπολης

Μεγάλη  Τρίτη 11 Απριλίου

5:30  μ.μ. – 8.30 μ.μ. Πλ. Πετρινού  από το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Εργαστήρι διακόσμησης  πασχαλινής λαμπάδας και χειροτεχνίας για παιδιά.

08:30  μ.μ.  Ναός Αγίου Δημητρίου – Απόδοση τροπαρίου της Κασσιανής από την Χορωδία Ορφέας.

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου

9:00 μ.μ. Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Η μεικτή χορωδία “Ορφέας Τρίπολης” θα παρουσιάσει στο το έργο ” Come to the cross and remember”. Ένα σύγχρονο, πρωτότυπο και ολοκληρωμένο έργο του Άγγλου συνθέτη Pepper Choplin με μουσική, τραγούδι και αφήγηση, γραμμένο και προσαρμοσμένο για χορωδία απ’ τον ίδιο και ενορχηστρωμένο από τον Michael Lawrence. Πραγματεύεται τις τελευταίες μέρες του Ιησού από τη θριαμβευτική είσοδο στα Ιεροσόλυμα, το Μυστικό Δείπνο, την Προδοσία για τριάντα αργύρια έως τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

Τα σύμβολα της ιστορίας απεικονίζονται στη σκηνή του θεάτρου με δραματουργικό τρόπο. Τα Βάια, ο Άρτος και το Δοχείο, τα λουλούδια, τα Τριάντα Αργύρια, ο Μανδύας, το Ακάνθινο Στεφάνι, τα Καρφιά και το Ιερό Σάβανο θα τοποθετηθούν ευλαβικά μπροστά στο Σταυρό της Θυσίας, το υπέρτατο Σύμβολο της ολοκλήρωσης του σχεδίου του Θεού για τη Σωτηρία των ανθρώπων.

Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου

8:30 π.μ. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η Ακολουθία των Μ. Ωρών και η Αποκαθήλωση στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, στις

5.30 μ.μ. Ακολουθία του Επιταφίου στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Γηροκομείου Τρίπολης

7:00 μ.μ. Ακολουθία του επιταφίου στον  Ι.Ν. Αγίου  Βασιλείου

8.30 μ.μΠεριφορά του Επιταφίου

8,45 μ.μ. στην πλ. Πετρινού θα ψαλλούν τα εγκώμια από τις χορωδίες του Ορφέα  και της Τρίπολης Στο κατανυκτικό κλίμα θα συμμετέχει και η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης με πένθιμα εμβατήρια.

Μεγάλο Σάββατο  15 Απριλίου

12.00 π.μ. Αναβίωση του εθίμου “Το Πέταμα της Σαρακοστής από τα παράθυρα”, στην πλατεία Πετρινού! “… Οι γυναίκες καθαρίζουν το σπίτι και ρίχνουν άφθονο νερό πάνω στο πάτωμα. Τέλος, μόλις δοθεί το σύνθημα, πετούν φύρδην μίγδην από τα παράθυρα, για να τα σπάσουν, τα παλιά βάζα της κουζίνας, που χρησιμοποίησαν κατά τη σαρακοστή, και η τελετή αυτή λέγεται

09:45 μ.μ. Η Υποδοχή του Αγίου Φωτός στην Κεντρική Πλατεία Αγίου Βασιλείου

11.00 μ.μ. Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στις 00:00 π.μ. και θα ακολουθήσει καύση πυροτεχνημάτων στην Πλατεία Άρεως.

Κυριακή του Πάσχα, 16 Απριλίου

Πάσχα στην Τρίπολη όπως παλιά

Ο Δήμος Τρίπολης τιμά τις παραδόσεις του τόπου μας και προσκαλεί όλους να γιορτάσουμε το Ελληνικό Πάσχα στην Πλατεία Άρεως, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό από τους χορευτικούς ομίλους του Δήμου μας

Συνοικισμός Κολοκοτρώνη παραδοσιακό γλέντι με ψησταριές

6:00 μ.μ. Ακολουθία της Αγάπης στο Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου και σε όλους τους Ιερούς Ναούς του Δήμου Τρίπολης

9.00 μ.μ.  στην Πλατεία Φιλικών Κάψιμο του Ιούδα και παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα