22.3 C
Athens
03/10/23
spot_img

«Κεντήματα Μουσείου Ζυγομαλά» στο Μαρκόπουλο

«Κεντήματα Μουσείου Ζυγομαλά» από το Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας που προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Σπύρου Στεργίου, και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου (Γ. Παπαβασιλείου 34).

Η παρουσίαση του βιβλίου «Κεντήματα Μουσείου Ζυγομαλά» στο Μαρκόπουλο, έχει ιδιαίτερη ιστορική και συμβολική σημασία για τους πολίτες του Δήμου μας, αφού στο μουσείο αυτό, δραστηριοποιήθηκε η Λουκία Ζυγομαλά την περίοδο 1915 – 1935, δημιουργώντας σχολή κεντητικής, όπως και σε άλλα χωριά της ανατολικής Αττικής.

Εκτός των άλλων, αποτελεί μια σπουδαία αφορμή για επικοινωνία, έτσι ώστε να ανοιχτεί ένας ειλικρινής διάλογος, για το εάν και κατά πόσο αξίες του παρελθόντος, μπορούν να δώσουν «καρποφόρους» συλλογισμούς, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των σημερινών.

Ένας διάλογος για τα κεντήματα αυτά, επιπλέον θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η εμπνεύστρια του όλου εγχειρήματος Λουκία Ζυγομαλά, έδωσε λύση στη συλλογικότητα, αλλά και στην εκπαίδευση των κοριτσιών, μέσα από το βίωμα και όχι μέσα από ένα χρηστικό σύστημα, όπως είναι το σημερινό.

Μέσα από αυτή την οπτική θα έλεγε κανείς, πως η συμβολή των κεντημάτων του Μουσείου Ζυγομαλά στις μέρες μας, θα μπορούσε να είναι μεγάλη και το ανωτέρω βιβλίο μια ευκαιρία για στοχασμό.

«Κεντήματα Μουσείου Ζυγομαλά» στο Μαρκόπουλο

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Η Δρ. Άννα – Ιωάννα Γουήλ – Μπαδιεριτάκη, ομότιμη καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κα Μεθενίτη Ευδοκία, εικαστικός, απόφοιτη της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, υποψήφια διδάκτωρ, υπεύθυνη τμημάτων Πολιτισμού του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους» του Ν.Π.Δ.Δ. «ΒΡΑΥΡΩΝΙΟΣ».

Η κα Κωνσταντίνα Νικολάκη, εκπρόσωπος του Χορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη «Μυρρινούς».

Ο συγγραφέας Δρ. Σπυρίδων Στεργίου, διδάσκων καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα με την βιβλιοπαρουσίαση, θα υπάρξουν θεατρικά και τραγουδιστικά δρώμενα. Ο Λαογραφικός – Πολιτιστικός Όμιλος Μαρκοπούλου και Πόρτο Ράφτη «Δήλιος Απόλλων», θα συμβάλλει στο τραγουδιστικό μέρος της εκδήλωσης, με τη συμμετοχή της χορωδίας του και ο Λαογραφικός Σύλλογος Μαρκοπούλου Μεσογαίας «Ρόδακας», θα συνοδεύσει με παραδοσιακό χορό.

«Κεντήματα Μουσείου Ζυγομαλά»
«Κεντήματα Μουσείου Ζυγομαλά» στο Μαρκόπουλο

Στο χώρο θα εκτίθενται τα έργα του τμήματος Ζωγραφικής Ενηλίκων, του Προγράμματος «Αθλητισμός και Πολιτισμός για Όλους», με θέμα τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, θεματική που διδάχτηκαν οι συμμετέχοντες στο πλαίσιο του μαθήματος.

Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαρκοπούλου Δημήτρης Αρβανιτάκης.

Την ιστορία της Λουκίας Ζυγομαλά αφηγείται η Όλγα Μαντζουράνη – Ανδρικοπούλου.

Βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα:

Ο Σπύρος Ι. Στεργίου γεννήθηκε στον Αυλώνα Αττικής. Σπούδασε Ζωγραφική, Γλυπτική Ψηφιδωτό και Αγιογραφία, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Αναγορεύτηκε διδάκτορας στην Ιστορία της Τέχνης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε Μάστερ (MSc) στη ψυχολογία από το University of East London. Δίδαξε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας. Σήμερα, ως εκλεγμένο μέλος, διδάσκει στο τμήμα της κοινωνικής θεολογίας και θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε Καλλιτεχνικός Σύμβουλος και μέλος της Ο.Τ.Ο.Ε. και της Πολιτιστικής Επιτροπής της Γ.Σ.Ε.Ε., καθώς και Σύμβουλος επί των Πολιτιστικών της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Με Υποτροφία της Bosch International Co, διεύρυνε τις σπουδές του στο Βερολίνο. Έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο από τον Πανβικτωριανό – Πανελλαδικό Σύλλογο των φίλων της Ειρήνης με έδρα το Cheltenham Βικτώριας της Αυστραλίας, καθώς και από τους Winsor & Newton, όπου συμμετείχαν το Υπ. Εξωτερικών, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Εργασίας.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Γλυπτές του συνθέσεις κοσμούν δημόσιους χώρους. Είναι μέλος του καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Μελέτες του για θέματα λαϊκής τέχνης και αισθητικής έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά. Μέχρι τώρα έχει εκδώσει έξι βιβλία.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Δώστε αξία στη συλλογή σας.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα