19.6 C
Athens
28/03/24
spot_img

Εργαστήρι Ξερολιθιάς «Αμοργιανή Μαστοριά» στη Λαγκάδα Αμοργού

Εργαστήρι Ξερολιθιάς «Αμοργιανή Μαστοριά» στη Λαγκάδα Αμοργού από το Μιτάτο της Αμοργού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το διάστημα 10 -14 Οκτωβρίου.

Η δράση αποτέλεσε συνέχεια του 1ου Εργαστηρίου Ξερολιθιάς που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2021, κατά το οποίο είχαν κατασκευαστεί και επισκευαστεί 25 περίπου μέτρα αναλημματικών τοίχων και 40 μέτρα καλντεριμιού.

Στο 2ο Εργαστήρι τρεις ντόπιοι μάστορες, με τη βοήθεια των περίπου 35 συμμετεχόντων που παρευρέθηκαν στο πεδίο, κατασκεύασαν 14 νέες «καδένες» (σκαλοπάτια) καλντεριμιού, συνολικού μήκους 33 μέτρων, και επισκεύασαν 10 τμήματα αναλημματικών τοίχων, συνολικού μήκους 39,30 μέτρων.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ πραγματοποιήθηκαν και διαλέξεις ανοιχτές στο κοινό.

Το 2ο Εργαστήριο Ξερολιθιάς «Η Αμοργιανή Μαστοριά» χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του  Cyclades Preservation Fund (CPF) και της Blue Star Ferries, με την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Εργαστήρι Ξερολιθιάς «Αμοργιανή Μαστοριά» στη Λαγκάδα Αμοργού

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε,« Η ξερολιθιά είναι το νησί και η ζωή σε ένα δημιούργημα. Η αιώνια τέχνη με τεράστια οικολογική αξία και κοινωνική διάσταση που οφείλουμε να περνά από γενιά σε γενιά. Η αξία της ξερολιθιάς είναι διαχρονική και προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγχαρητήρια στο Μιτάτο της Αμοργού που αναδεικνύει και διασώζει την παραδοσιακή τέχνη της ξερολιθιάς. Ο Δήμος Αμοργού θα είναι πάντα αρωγός σε ανάλογες δράσεις»

Πληροφορίες: http://mitato-amorgos.com/

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα