23.5 C
Athens
28/03/24
spot_img

Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Αιγαίου στην Κέα

Φέτος η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Αιγαίου επέστρεψε σαν μια μεγάλη γιορτή στην Κέα, το νησί απ’ όπου ξεκίνησε. Πλήθος μουσικών από πολλά νησιά της χώρας μας, ταξίδεψαν ως την Κέα φέρνοντας μαζί τα μουσικά όργανα και τις μελωδίες του τόπου τους. Η φετινή Μουσική Συνάντηση ήταν ένας φόρος τιμής στους πολυάριθμους ζώντες και τεθνεώτες παραδοσιακούς οργανοπαίχτες.

Ο Δήμος μας στηρίζει πάντα δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν στόχο την διατήρηση της παράδοσης μας και την προβολή του πολιτισμικού μας πλούτου. Τα λαϊκά πνευστά όργανα, όπως η τσαμπούνα και το σουραύλι, μέχρι πριν από είκοσι χρόνια απειλούνταν με εξαφάνιση, αν και θεωρούνται ότι αποτελούν τη «μήτρα» της νησιωτικής μουσικής παράδοσης.

Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών
Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Αιγαίου στην Κέα
Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών και Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Αιγαίου στην Κέα

Επιθυμία μας είναι να μεταλαμπαδεύουμε την τέχνη τους σε κάθε νέα γενιά και να διασώσουμε έτσι την μακραίωνη αυτή παράδοση στο Αρχιπέλαγος.

Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της 18ης Μουσικής Συνάντησης έγινε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κυκλάδων), τον Δήμο Κέας και την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων».

Επιστημονικά υποστήριξαν τη διοργάνωση το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης” και ο Τομέας Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην υποστήριξη της διοργάνωσης συμμετείχαν το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Γεν. Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).

Επίσης, αποφασιστικής σημασίας για την επιτυχία της Συνάντησης ήταν η συμβολή των φορέων του νησιού και κυρίως του Συλλόγου Γυναικών Κέας “Η Μελίτη”. Ευχαριστούμε θερμά τις γυναίκες του συλλόγου που στήριξαν τη διοργάνωση και βοήθησαν όλες τις ημέρες, ως γνήσιοι εκφραστές της Τζιώτικης φιλοξενίας. Τέλος, ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς και τους εθελοντές μας για την πολύτιμη συνεισφορά τους.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα