18.6 C
Athens
29/03/24
spot_img

Ρεσιτάλ με τραγούδια και έργα για πιάνο στο Ρέθυμνο

Ρεσιτάλ με τραγούδια και έργα για πιάνο αφιερωμένο στη Μικρά Ασία, Στέλλα Βουτουφιανάκη, τραγούδι Ελένη Παπασπύρου, πιάνο

Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στη Μικρά Ασία με τα τραγούδια του Maurice Ravel στην ελληνική γλώσσα και τα έργα των συνθετών από τη Σμύρνη, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Μανώλη Καλομοίρη, Πέτρου Πετρίδη από την Καππαδοκία και Γιώργου Πονηρίδη από τη Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης. Με άρωμα ανατολής και μνήμες από παραδοσιακές μελωδίες η μουσική και η ποίηση αντανακλούν την εμπειρία μιας ολόκληρης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Διοργάνωση: Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, Δήμος Ρεθύμνης – Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Ρεσιτάλ με τραγούδια και έργα για πιάνο στο Ρέθυμνο

Εκδήλωση-συζήτηση: «Περί την υπόθεσιν Αλή Βαφή»

Ο Αλή Βαφή Σελιανάκης υπήρξε ένας προβεβλημένος προύχοντας, επιχειρηματίας και πολιτικός άνδρας του Ρεθύμνου. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1858 και πέθανε στη Πόλη το 1931 όπως προκύπτει από το έγγραφο του Δημοτολογίου του Δήμου Ρεθύμνου με χρονολογία εγγραφής 1900 και αριθμό καταλόγου 1130. Γιός του γιαουρτά Ρουστέμ Χουσείν Αγά και της Φατμά Φεμίρ, αδελφός του Salih Efendi Vafi και της Nesati, παντρεύτηκε τη Ρεθεμνιώτισσα Αντιλέ Τζιντζαραπάκη (AdileGencarap 1870-1959) κόρη του Χασάν και απέκτησαν μαζί δέκα παιδιά, όλα γεννημένα πριν την Ανταλλαγή στο Ρέθυμνο.

Για τον Αλή Βαφή Σελιανάκη ο «Ελληνικός Οδηγός» μας αναφέρει ότι, εκτός από τη σαπωνοποιεία, ασχολούνταν με εμπόριο αποικιακών, είχε ατμοκίνητο ελαιοτριβείο και έκανε εξαγωγές λαδιού και εγχώριων προϊόντων. Αναμφίβολα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Κρήτης. Σύμφωνα με τις πηγές εκτός από σαπωνοποιείο και ελαιοτριβεία, οι εμπορικές του δραστηριότητες αποτελούνταν από: εργαστήρι κεραμικής, εργοστάσιο παραγωγής σφουγγαριών, εργοστάσιο παραγωγής ασβέστη καθώς και εμπόριο πετρελαίου μεταξύ Λιβύης-Κρήτης και πρώτων υλών μεταξύ Κρήτης-Σμύρνης.

Εισήγηση Κώστα Ράλλη – Αλή Βαφή Εφένδης Σελλιανάκης: Από τα Πεταλάδικα στην Πόλη

Εισήγηση Ηλίας Κοπανάκης – Ο Μαρουλάς του Αλή Βαφή

Εισήγηση Ελένης Τζέτζου – Οι επίγονοι του Αλή Βαφή και οι διεκδικήσεις τους

Διοργάνωση: Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου, Δήμος Ρεθύμνης – Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα