24.8 C
Athens
29/03/24
spot_img

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «40 μέρες μετά…» στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «40 μέρες μετά…» για τους Εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς, διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στις 21, 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102 Α) στις 8μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Αντιστεκόμαστε με στίχους στη βία της εποχής».

Έλληνες και ξένοι ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους συνοδεία μουσικής, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 6μ.μ., θα πραγματοποιηθεί  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ομήρων Στρατοπέδων Γερμανίας (εντός π.Νεκροταφείου Νεαπόλεως – είσοδος από την οδό Αναλήψεως).  Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη προχώρησε στην αποκατάσταση του μνημείου στο πρώην νεκροταφείο της Νεάπολης που για πολλά χρόνια είχε ξεχαστεί. Πρόκειται για ένα οφειλόμενο έργο τιμής γι’αυτούς που μετά το Μπλόκο της Κοκκινιάς, τους πήραν αιχμαλώτους στα ναζιστικά στρατόπεδα και δεν γύρισαν πίσω ποτέ, θυσιάζοντας τη ζωή τους για την ελευθερία μας.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «40 μέρες μετά…»
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «40 μέρες μετά…» στο Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στην μαρμάρινη πλάκα-αφιέρωμα στο νεαρό Αθανάσιο Κ. Χαμπιλίδη, ετών 16, που σκοτώθηκε από γερμανικές σφαίρες στις 24 Σεπτεμβρίου 1944 (κτίριο ΧΑΝ, Θειρών και Κασταμονής).

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στις 7μ.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου ’44 (Οσίας Ξένης), με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων της πόλης.

Στο ιστορικό της ημέρας θα αναφερθεί ο Βασίλης Σταυρόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την ίδια μέρα  στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς  στις 8μ.μ., ο Γιώργος Νταλάρας  συμμετέχει στην εκδήλωση με τίτλο «Κοκκινιά: Προσφυγιά και Αντίσταση».  Λογοτεχνικά κείμενα διαβάζει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Ειρήνη Ρηνιώτη αναφέρεται σε ιστορικές στιγμές της πόλης. Την εκδήλωση προλογίζει ο Θέμης Ροδαμίτης.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ιωακειμίδης.

Η θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Μάντρας στις 8μ.μ. το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Για τις καταθέσεις στεφάνου ή χρηματικού ποσού αντί στεφάνου, παρακαλούμε να ενημερώσετε το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων μέχρι την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, στα τηλέφωνα: 213 2075 359, 388, 342 & e-mails: dimosnikaias.pr@gmail.com & nikaiarentis.pr@gmail.com  Την Παρασκευή 23/9, παρακαλούμε τα στεφάνια να βρίσκονται στον χώρο της εκδήλωσης το αργότερο μέχρι τις 18.00.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα