24.8 C
Athens
29/03/24
spot_img

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο Ηράκλειο

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μία εβδομάδα όπου σε πολλές πόλεις της Ευρώπης οργανώνονται δράσεις για το περπάτημα, την χρήση ποδηλάτου και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και την συλλογική/ κοινόχρηστη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης τους.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Από την υιοθέτησή της το 2002, ο αντίκτυπος της Ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας αυξάνεται σταθερά, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί κατά κανόνα η «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο», κατά τη διάρκεια της οποίας καθορίζονται ειδικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

«Συνδυάζω – Μετακινούμαι»

Για το 2022 έχει επιλεγεί από την ΕΕ το θέμα : «Καλύτερες συνδέσεις» με σύνθημα  «Συνδυάζω – Μετακινούμαι».

Οι πολίτες παροτρύνονται να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά υγιείς ενώ ανακαλύπτουν την ομορφιά της πόλης, της περιοχής ή της χώρας τους και με ορθή επιλογή του τρόπου μετακίνησης αποδεικνύουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και την υγεία όλων.  Έτσι το ετήσιο θέμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας EUROPEAN MOBILITY WEEK 2022 «Καλύτερες συνδέσεις» επιδιώκει να αναδείξει και να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ ανθρώπων και περιοχών που προσφέρουν την τεχνογνωσία, τη δημιουργικότητα και την αφοσίωσή τους στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα και την προώθηση της αλλαγής συμπεριφοράς υπέρ της ενεργού κινητικότητας, καθώς και τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ διαφόρων ομάδων κοινού. Ας σκεφτούμε καλύτερα όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουμε για τη μετακίνησή μας και ας επιλέξουμε σωστά την καλύτερη και πιο σύντομη διαδρομή. Κάνοντας έξυπνες επιλογές στα είδη των μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, εξοικονομούμε χρήματα, βελτιώνουμε την υγεία μας και βοηθάμε το περιβάλλον.  

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, στο παραπάνω πλαίσιο, οργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο Ηράκλειο

Αναλυτικά:

Από την Παρασκευή 16/9  έως και την Πέμπτη 22/9, όσοι επιθυμούν μπορούν να κάνουν δωρεάν έλεγχο στο ποδήλατο τους στο κατάστημα «Παπουτσιδάκης» στη Λεωφόρο Παπαναστασίου 205

Το Σάββατο 17/9 στο πάρκο Γεωργιάδη

-11.30 οι σχολές οδηγών «Στεφανάκης» δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά και τους γονείς τους να μάθουν, να διασκεδάσουν και να ευαισθητοποιηθούν πάνω στη σημασία της προστασίας της ζωής στο δρόμο μέσα από διαδραστικά quiz και βιωματικές δράσεις προσομοίωσης οχήματος.

-17.00 Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού για παιδιά με θέμα την Οδική Ασφάλεια, σε συνεργασία με  την Ακαδημία των «Allegri» (Οργανωτική Επιτροπή Ομάδων Κ.Κ.Θ. Ηρακλείου)

-19.30 μαθήματα yoga  με την Έλενα Κατσιγιάννη και τον Πέτρο Γιακουμάκη.

-21.00 βραδιά με  μουσική, τραγούδι και χορευτικά.

Την Κυριακή 18/9  στο αίθριο της Λότζια

-12:00 μαθήματα ντεκουπάζ, από την εικαστικό Μάνια Ράδοβιτς, για παιδιά από αναλώσιμα υλικά με θέμα το ποδήλατο ενώ στις 13.00 θα ακολουθήσουν μαθήματα κεραμικών κατασκευών με θέμα το καράβι.

-16.30 σεμινάριο πρώτων βοηθειών με θέμα ατυχήματα με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή ποδήλατο, από τον εκπαιδευτή  Νίκο Δουκιαντζάκη.

-18.30 βόλτα με  το ποδήλατο στους δρόμους του Ηρακλείου

Την Δευτέρα 19/9, την Τρίτη 20/9 και την Πέμπτη 22/9 ,ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Τροχαία οργανώνει εκδηλώσεις με θέμα την κινητικότητα στα 28ο &57ο, 48ο και 19ο δημοτικά σχολεία . Πρόκειται για ενημερωτικά παιχνίδια και δράσεις από την τροχαία Ηρακλείου στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Σκοπός του παιχνιδιού  με τίτλο: «Ο κ. ΚΟΚ στο Survivor» είναι η εκμάθηση των βασικών κανόνων συμπεριφοράς κατά την κυκλοφορία στους δρόμους.

Τέλος την Πέμπτη 22/9 μαθητές & μαθήτριες του 19ου δημοτικού σχολείου θα προσέλθουν στο σχολείο με ποδήλατο. Στόχος της δράσης είναι να δοθεί το μήνυμα της «ημέρας χωρίς αυτοκίνητο».

Αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις, τους χώρους διεξαγωγής και τους συμμετέχοντες θα αναρτώνται διαρκώς στη Σελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας Ηράκλειο στο Facebook, στα άλλα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου καθώς και στο site της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Ηράκλειο, European Mobility Week Heraklion

 

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα