24.8 C
Athens
29/03/24
spot_img

«Σιφνίων χώρα Ιχνηλατώντας το τοπίο της Αρχαίας Σίφνου»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων παρουσιάζει την περιοδική έκθεση με τίτλο «Σιφνίων χώρα Ιχνηλατώντας το τοπίο της Αρχαίας Σίφνου» στο Παλαιό Σχολείο Κάστρου Σίφνου.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αρχαίες στρατηγικές για τις χρήσεις γης υπό διαχρονική προοπτική και οι επιπτώσεις στα σχέδια σύγχρονων υποδομών: το παράδειγμα της Σίφνου» (με το ακρωνύμιο “Siphnos and beyond”), που έχει ενταχθεί στη δράση «Διμερής και Πολυμερής Ερευνητική & Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας– Γερμανίας» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller της Jena Γερμανίας και της εταιρείας ανάπτυξης λογισμικού Dataverse LTD, καθώς και με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αφετηρία του αναπτύγματος της έκθεσης θα αποτελέσει σύντομη αναδρομή στις αρχαιολογικές έρευνες που ξεκίνησαν στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα από τον πρωτοπόρο αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα.

Οι παράμετροι, οι κατευθύνσεις και τα κύρια παραδοτέα του προγράμματος, θα συνθέσουν την επόμενη υποενότητα, εισάγοντας τον επισκέπτη στους βασικούς άξονες του αφηγήματος.

Σιφνίων χώρα
«Σιφνίων χώρα Ιχνηλατώντας το τοπίο της Αρχαίας Σίφνου»
«Σιφνίων χώρα Ιχνηλατώντας το τοπίο της Αρχαίας Σίφνου»

Αυτοί θα αναπτυχθούν σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στην ενδιαφέρουσα περίπτωση της μυκηναϊκής ακρόπολης «της Μπαρώνας το Φρούδι» και της μείζονος περιοχής της, που διερευνήθηκε εκτενώς από το διδακτορικό ερευνητή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων. Αφετέρου, στο σύστημα κατοίκησης και εκμετάλλευσης της σιφναϊκής υπαίθρου με την ίδρυση πολυάριθμων πύργων κατά τους αρχαίους  χρόνους, θέμα το οποίο μελετήθηκε από τον διδακτορικό ερευνητή του Πανεπιστημίου Friedrich Schiller της Jena.

Η καταγραφή στοιχείων της διαχρονίας του τόπου μέσω των καταλοίπων που συμπλέκουν την αρχαιότητα με τη δραστηριότητα κατά τους βυζαντινούς και νεότερους χρόνους θα σκιαγραφηθεί με την παρουσίαση του παραδείγματος του «Μαύρου χωριού».

Η ανάπτυξη του υλικού θα βασιστεί στη χρήση ποικίλων ερμηνευτικών μέσων (κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, βιντεοπροβολές) ενώ ο καταληκτικός σταθμός της θα περιλαμβάνει, σε πιλοτική μορφή, τη διαδραστική ψηφιακή εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί από την εταιρεία Dataverse LTD σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η έκθεση υλοποιείται με τη σύμπραξη των: Δήμος Σίφνου, Σωματείο «Οι φίλοι του Κάστρου της Σίφνου», Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου και φιλοδοξεί, πέραν της παρουσίασης του προγράμματος και των κύριων αποτελεσμάτων της αρχαιολογικής έρευνας, να αναδείξει και τα βασικά συμπεράσματα που στηρίχθηκαν στην καταγραφή των διαχρονικών αλλαγών της χρήση γης, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 17.09.2022, ώρα 20.00

 Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο και θα διαρκέσει έως την 23.10.2022

Παλαιό Σχολείο Κάστρου Σίφνου

 Ωράριο επίσκεψης

Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή | 10:00 – 13:00 και 18:00-21:00

Τρίτη, Πέμπτη | 10:00 – 13:00

Σάββατο-Κυριακή| 18:00 – 21:00

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα