23.1 C
Athens
29/03/24
spot_img

«Προμηθέα Δεσμώτη», του Αισχύλου στο Κατράκειο παρουσιάζει το Θέατρο Πορεία

Το Θέατρο Πορεία παρουσιάζει τον «Προμηθέα Δεσμώτη», του Αισχύλου στο Κατράκειο θέατρο, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη.

Μετά από μία συναρπαστική περιοδεία με τριάντα τρεις παραστάσεις που είδαν περισσότεροι από 50.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και τρεις θριαμβευτικές sold out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 .

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Ένας ασταμάτητος αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…

Σε μία εξαιρετική διανομή, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, τον ρόλο του Ωκεανού ο Αλέκος Συσσοβίτης και τον ρόλο του Ερμή ο Ιωάννης Παπαζήσης.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει:

Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή, η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους την μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, για τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα την μουσική, δημιουργούν, μια δυναμική πλατφόρμα αναπαράστασης και αναδεικνύουν συγκινησιακά φορτία από το πεδίο της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον.

Άρης Μπινιάρης

Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας
Το μεγαλύτερο σύγχρονο θέατρο της χώρας.
Ιούνιος – Οκτώβριος 2022
Χρήσιμες Πληροφορίες – Οδηγίες:
Υπενθυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται:
– Η λήψη φωτογραφιών, η ηχογράφηση και η μαγνητοσκόπηση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
– Η είσοδος στο χώρο του θεάτρου, υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών, η μεταφορά τροφίμων και ποτών, επικίνδυνων αντικειμένων ή εύφλεκτων υλικών.
– Τα εισιτήρια της συγκεκριμένης παράστασης Δεν είναι αριθμημένα.
– Για την αποφυγή συγχρωτισμού και τη διευκόλυνση της ροής παρακαλούμε να προσέλθετε τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης.
– Στο χώρο του θεάτρου λειτουργεί κυλικείο.
– Τουαλέτες (WC) εντός του χώρου του θεάτρου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η διοργάνωση ΟΛΩΝ των παραστάσεων στο Κατράκειο Θέατρο γίνεται με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη της εκάστοτε εταιρείας παραγωγής.
Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας:
Μάνου Κατράκη και Κυρά της Ρω, Νίκαια τ.κ. 18451

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα