23.1 C
Athens
29/03/24
spot_img

«Εγώ ‘μαι πρόσφυγας ξεριζωμένος» εκδηλώσεις μνήμης στη ΔΕ Θερίσου Χανίων

Επετειακές εκδηλώσεις μνήμης με τίτλο «Εγώ ‘μαι πρόσφυγας ξεριζωμένος» διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων “Πολυπλάνο”, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως γνωστοποιήθηκε στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε την, Πέμπτη 1/9/202, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων από τους διοργανωτές, οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 4 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022, στη Δ.Ε. Θερίσου, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

«Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και ο Δήμος Χανίων μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης συνδράμουν στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιβολίων «Πολυπλάνο», προκειμένου να πραγματοποιηθούν επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, με αφορμή το συγκεκριμένο τραγικό γεγονός», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για τη Δ.Ε. Θερίσου, Τάσος Αλόγλου, προσθέτοντας ότι πριν από 100 χρόνια η συγκεκριμένη Δημοτική Ενότητα και περιοχές όπως τα Περβόλια, το Βαμβακόπουλο, το Βαρύπετρο, κ.α. φιλοξένησαν έναν μεγάλο αριθμό οικογενειών, που έφυγαν από τη Μικρά Ασία, το 1922.

Εκδηλώσεις μνήμης στη ΔΕ Θερίσου Χανίων

«Είναι ευθύνη και υποχρέωσή μας να στηρίξουμε την προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου, θυμίζοντας ταυτόχρονα σε όλους τους νεότερους την κουλτούρα της εποχής. Παράλληλα, αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν ξανά νοικοκυριά σε διαφορετικούς χώρους από αυτούς, που είχαν γεννηθεί και είχαν ζήσει», επεσήμανε ο κ. Αλόγλου, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και μικροί μαθητές της περιοχής.

«Αυτή η ενέργεια αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής για τους ανθρώπους, που εγκαταστάθηκαν σε έναν άλλο τόπο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και κατάφεραν να τον κάνουν μία δεύτερη πατρίδα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πολυπλάνο»Γεράσιμος Βερυκάκης. Ο κ. Βερυκάκης ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χανίων για τη στήριξη των δράσεων.

Εγώ ‘μαι πρόσφυγας ξεριζωμένος
«Εγώ ‘μαι πρόσφυγας ξεριζωμένος» εκδηλώσεις μνήμης στη ΔΕ Θερίσου Χανίων

Το πρόγραμμα των δράσεων «Εγώ ‘μαι πρόσφυγας ξεριζωμένος» διαμορφώνεται ως ακολούθως:

  • 4/9/2022, Δημοτικό Σχολείο Περιβολίων , Ώρα 20:30

Συναυλία με το μουσικό σχήμα: Polis Ensemble με μελωδίες από τη Μ. Ασία.

  • 8/9/2022, Αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου – πλατεία Περιβολίων, Ώρα: 20:00

Εγκαίνια της έκθεσης: «Ανέσπερος μνήμη» της εικαστικού Εμμ. Πετρακάκη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα  – Σάββατο, ώρες 18:00– 21:00 

  • 9/9/2022, Δημοτικό Σχολείο Περιβολίων, Ώρα 21:00

Παιδικό θεατρικό δρώμενο, με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  • 16/9/2022, Αίθουσα πολιτιστικού συλλόγου – πλατεία Περιβολίων, Ώρα: 19:00

Διαγωνισμός μαγειρικής με θέμα: “Μυρωδιά και γεύση της Μ. Ασίας”. Εργαστήριο μαγειρικής μικρασιάτικης συνταγής με τον σεφ, Ιωάννη Κουφό. 

  • 17/9/2022, Δημοτικό Σχολείο Περιβολίων, Ώρα 17:00 (3ώρο εργαστήριο), Πλατεία Ηρώων, Ώρα 20:30 (Παράσταση)

Παράσταση θεάτρου σκιών & 3ωρο εργαστήριο κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη, με τον Άθω Δανέλλη.

  • 18/9/2022, Πλατεία Ηρώων, Ώρα: 20:30

Συναυλία με την παραδοσιακή χορωδία του ωδείου Ι. Μανιουδάκης  με θέμα: «Νότες του ξεριζωμού».

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα