19.6 C
Athens
28/03/24
spot_img

Στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης η παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου στο Δημοτικό Θέατρο “Δ. Κιντής” την Παρασκευή 02/09 και ώρα έναρξης 21.00.  Είσοδος Ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, που θα διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου από τις 19.30.200 χρόνια από τη γέννηση του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (1821-1881), του σπουδαιότερου ίσως, «προφήτη» του 20ου αιώνα, η Όλια Λαζαρίδου σαν φόρο τιμής στον ίδιο και στο έργο του, σκηνοθετεί το «Έγκλημα και Τιμωρία».

Πρόκειται για μια θεατρική διασκευή του έργου των Marilyn Campbell και Curt Columbus που αναφέρεται στη σχέση των τριών βασικών προσώπων: του Ρασκόλνικοφ, του Πορφύρη και της Σόνια, με επίκεντρο τον Ρασκόλνικοφ.

Εκείνος είναι που ενσαρκώνει το πνεύμα και τα προβλήματα της εποχής του και δεν αρκεί μόνο να ομολογήσει το έγκλημά του για να λυτρωθεί, αλλά πρέπει να δει το φως μέσα του για να τολμήσει να ομολογήσει στον εαυτό του την πίστη του.

Αυτή την πορεία του προς το φως, ακολουθεί η παράσταση και εστιάζει στη σύγκρουση που φέρνουν τα γεγονότα στην ψυχή του ήρωα με μια κινηματογραφικής αντίληψης αισθητική που παραπέμπει στην εποχή των ασπρόμαυρων ταινιών.

Στο Φεστιβάλ Ηλιούπολης η παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία»

Η Όλια Λαζαρίδου σημειώνει:Στο «Έγκλημα και Τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, ένας νεαρός φοιτητής που φτάνει στο φόνο διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλοντάς την, αναρωτιέται αν έχει το δικαίωμα να εγκληματίσει κανείς, όταν το κάνει για να προσφέρει στο κοινό καλό. Και αν είναι λογικό να θεωρείται ο ίδιος ένοχος, τη στιγμή που όσοι κάνουν πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους.

Αυτά τα ερωτήματα καθώς και η βασανιστική μεταφυσική ανησυχία που διαπερνάει το έργο του Ντοστογιέφσκι, ίσως μοιάζουν παράταιρα, σε μια εποχή που τη συνείδηση υπνωτίζει ο ήχος του πληκτρολογίου.

Παλεύοντας με τη φτώχια, την ανέχεια και τη ρηχή εποχή μας, κάποιοι νέοι κατορθώνουν να κάνουν την υπέρβαση. Παίρνουν φόρα και μέσα απ’ τα σκοτάδια βγαίνουν κάποτε στο φως. Αυτοί είναι λίγοι. Όμως στη σκέψη μου βρίσκονται όλοι οι νέοι που αγωνίζονται να επιβιώσουν σε μίζερες εποχές, με κομμένα γόνατα, με ελάχιστα χρήματα και με τον κυνισμό που γεννάει η απελπισία.

Σε αυτούς, αφιερώνω νοερά αυτήν την παράσταση”.

Παίζουν:
Νικόλας Μίχας
Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Χριστίνα Τασκασαπίδου
Στη βιόλα η Ελένη Φουρλάνου

Συντελεστές:

Διασκευή: Marilyn Campbell και Curt Columbus
Μετάφραση: Στέλιος Βαφέας
Σκηνοθεσία: Όλια Λαζαρίδου
Σκηνογραφία: Χρήστος Μποκόρος
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος

Θερμές ευχαριστίες στους: Εύα Στεφανή, Ουρανία Κρασάκη, Γιώργο Μουρατίδη.

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Είσοδος Ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, που θα διανέμονται στην είσοδο του θεάτρου από τις 19.30.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 210 9940699

ΧΩΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής»
Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη, 2109923840

Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 21:00

Η παραγωγή επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α κι η παράσταση από την Περιφέρεια Αττικής.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα