17.4 C
Athens
05/12/23
spot_img

Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικής Διατροφής στη Χερσόνησο

Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικής Διατροφής και Κουλτούρας για ενήλικες και παιδιά 6-12 ετών: «ΤΟ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ». Τα εργαστήρια, τα οποία πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Χερσονήσου, επιμελείται και παρουσιάζει η Πολιτισμολόγος – Διατροφολόγος, κ. Δέσποινα Μαθιουδάκη.

Συνδιοργάνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Χερσονήσου (Κ.Ε.Δ.Χ.) στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων «Καλοκαιρινά Ραντεβού στο Δήμο Χερσονήσου 2022»  με Συλλόγους και Φορείς του Δήμου.

Τα εργαστήρια έχουν σκοπό να διδάξουν με βιωματικό τρόπο στους συμμετέχοντες διατροφικές γνώσεις και τεχνικές για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, αλλά και να αναπτύξουν δεξιότητες εντάσσοντας αυτή τη γνώση στο πλαίσιο της κρητικής κουλτούρας. Επιπλέον, μέσα από αυτή την εμπειρία μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κεντρικό ρόλο της τροφής στα ήθη και στα έθιμα των Κρητικών, αλλά και τη σύνδεσή της με τον κύκλο του χρόνου και των εποχών.

Η επαφή τους με την υγιεινή, αλλά και γευστική κρητική κουλτούρα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να συσχετίσουν το χθες και το σήμερα, να επανεκτιμήσουν τα αγαθά που τους παρέχει ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός, αλλά και την καταναλωτική συμπεριφορά, την εποχικότητα της τροφής, τη συσχέτιση μιας εορτής με συγκεκριμένο φαγητό, τις σχέσεις των ανθρώπων.

Πρόγραμμα Βιωματικών Εργαστηρίων:

Δευτέρα 22 Αυγούστου, Αβδού: κεντρική πλατεία

Από το σιτάρι στο ψωμί” (απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά 6-12 ετών)

Το εργαστήριο περιλαμβάνει την ιστορία του ανθρώπου συνδεδεμένη με την ιστορία των δημητριακών καρπών και την αξία του ψωμιού στην καθημερινή ζωή, στη θρησκεία, στην κοινωνική ζωή και στη διατροφή. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο τη διαδικασία ζυμώματος του ψωμιού από τη δημιουργία του προζυμιού μέχρι το πλάσιμο του ψωμιού και το ζύμωμα μέσα σε αυθεντική σκάφη. Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσουν τα ψωμιά μας, τα παιδιά παίζουν το παιχνίδι της ”Πινακωτής” και λύνουν κρυπτόλεξα. Τα ψωμιά μέσα σε πινακωτές μεταφέρονται για ψήσιμο. Το ψωμί μας μοσχοβολάει ψημένο. Όλοι τρώνε το καρβέλι τους με φρέσκο λάδι και ρίγανη.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Τετάρτη 24 Αυγούστου, Κόξαρη: προαύλιο παλαιού Δημοτικού Σχολείου

Από το λάδι στο σαπούνι” (απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών)

Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικής Διατροφής
Βιωματικά Εργαστήρια Κρητικής Διατροφής στη Χερσόνησο

Επανεκτιμάται η γνώση των γιαγιάδων και τα παιδιά φτιάχνουν αρωματικό σαπούνι από ελαιόλαδο και βότανα, ενισχύοντας τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης, της υγιεινής και της οικονομίας. Μαθαίνουν την ιστορία του σαπουνιού και την εφαρμογή που βρήκε στη βιομηχανία της Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Πέμπτη 25 Αυγούστου, Ανάληψη: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Ι.Ν. Ανάληψεως του Σωτήρος

“Χαρούπι – η Σοκολάτα της Κρήτης” (απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών)

Το χαρούπι είναι ”ο χαμένος θησαυρός” της Κρήτης. Περπατώντας σε μονοπάτια της, τα παιδιά γνωρίζουν το δέντρο της χαρουπιάς, τους καρπούς της, τα χαρούπια και τα προϊόντα που μπορούν να προκύψουν από αυτά.

Επαναπροσδιορίζεται η μεγάλη διατροφική αξία του χαρουπιού και μεταδίδεται στα παιδιά ως εναλλακτική λύση της σοκολάτας. Όλοι μαζί φτιάχνουμε και τρώμε χαρουπομερέντα.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, Σταλίδα: αίθουσα εκδηλώσεων Συλλόγου Γυναικών «Φιλαρέτη»

Το εορταστικό ψωμί του γάμου στην Κρήτη” (απευθύνεται σε ενήλικες και σε παιδιά 6-12 ετών)

Όταν μια κοπέλα γνώριζε ένα νέο και τον ερωτευόταν ”κένταγε” πάνω στο ψωμί ένα πουλί, συνήθως περιστέρι ή χελιδόνι. Αν φούσκωνε καλά το ψωμί, τότε ο έρωτας αυτός είχε ελπίδες να καταλήξει σε γάμο.

Σε αυτό το δημιουργικό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, εξηγείται η θέση του ψωμιού στην τελετουργία του γάμου στην Κρήτη και αναλύεται ο συμβολισμός της διακόσμησής του. Όλοι μαζί φτιάχνουν και ερμηνεύουν τα ”ξόμπλια”, τραγουδώντας τραγούδια του γάμου.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, Σγουροκεφάλι: κτήριο Κοινότητας

“Από το λάδι στο σαπούνι” (απευθύνεται σε παιδιά 6-12 ετών)

Επανεκτιμάται η γνώση των γιαγιάδων και τα παιδιά φτιάχνουν αρωματικό σαπούνι από ελαιόλαδο και βότανα, ενισχύοντας τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης, της υγιεινής και της οικονομίας. Μαθαίνουν την ιστορία του σαπουνιού και την εφαρμογή που βρήκε στη βιομηχανία της Κρήτης τα προηγούμενα χρόνια.

Διάρκεια δύο (2) ώρες.

Τα εργαστήρια ξεκινούν τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και ολοκληρώνονται την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου.

Ώρα έναρξης: 17:30, με ελεύθερη είσοδο.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα