23.1 C
Athens
29/03/24
spot_img

ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου στη Χερσόνησο

Δύο παραστάσεις για τους ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου από το ΘΕΑΤΡΟ των ViVi σε συμπαραγωγή με το ΔΗΜΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ:

– 20 Αυγούστου στο αρχαίο ανάκτορο των Μαλίων, ώρα: 21.00 και

– 22 Αυγούστου στο πάρκο Παναγιωτάκη, στην Επισκοπή, ώρα: 21.00.

Το έργο, ένα από τα μέγιστα επιτεύγματα του Ελληνικού πνεύματος, οι ΠΕΡΣΕΣ, έχει ως αντικείμενο τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και την συντριβή του Ξέρξη από τον αθηναϊκό στόλο. Γεγονός που εξεικονίζει, σε όρους πραγματικής ιστορίας, την καθολική ήττα μιας κατακτητικής Ανατολής να καθυποτάξει την Δύση.

ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου
ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου στη Χερσόνησο

Οι ΠΕΡΣΕΣ του Αισχύλου

Το έργο συνιστά υπόδειγμα – αρχέτυπο για την εγγενή δύναμη του θεάτρου, που ανασυντάσσει ένα πραγματικό γεγονός,ώστε να το καθιστά καθ’ υπέρβασιν σύμβολο. Βασικά θέματα στο έργο είναι το προειδοποιητικό όνειρο της Άτοσσας, για τον όλεθρο του γιου της, του Ξέρξη, αλλά και η νεκρομαντική ρήση του Δαρείου που προφητεύει την ήττα του εναπομείναντος Περσικού στρατού στις Πλαταιές ,ρήση κατάμεστη από παραγγέλματα -ποιητικό αποφθεγματικό λόγο, που αφορά κυρίως στην ύβρη, ως υπέρβαση του μέτρου, αυτό που αγνόησε ο Ξέρξης και διέλυσε την Ανατολική Συμμαχία. Στο ίδιο έργο υποδειγματικός παραμένει ο λόγος του Εξάγγελου με το: ΄΄ΙΤΕ ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΤΕ ΠΑΤΡΙΔΑ… ΝΥΝ ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΑΓΩΝ”.

Ενώ ο Αισχύλος κατονομάζει τα νησιά του Αιγαίου πελάγους από την Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Άνδρο, Ρόδο, Τήνο που με την ήττα στην ναυμαχία παρέμεναν ελληνικά.

Η μετάφραση, η σκηνοθεσία και τα κοστούμια είναι του Τηλεμάχου Μουδατσάκι, τα σκηνικά εξαρτήματα του Χάρη Σεπεντζή, η μουσική της Μαρίας Συμεών. Στο ρόλο του Εξάγγελου ο Αλέξανδρος Ψυχράμης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Καραντζάς, Κατερίνα Σπάρταλη, Ορφέας Τσαρέκας, Γιάννης Τσούκας.

Η είσοδος και στις δύο παραστάσεις είναι ελεύθερη.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα