23.1 C
Athens
29/03/24
spot_img

Μνήμες του Ελληνισμού στην Καλαμάτα

Μνήμες του ΕλληνισμούΕνδύματα και διηγήματα, εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 η επετειακή έκθεση με έργα του ζωγράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ  που διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας στο studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.

Με αφορμή την έκθεση, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε:  «Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση, που κοσμεί την πόλη μας έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι αποτέλεσμα της πίστης και της αταλάντευτης υποστήριξης του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας και ιδιαίτερα της κυρίας Βίκυς Καρέλια, στην ελληνική παράδοση και κληρονομιά. Η Ιστορία, ο Πολιτισμός, η παράδοση αποτελούν το μόνο ασφαλές μέσο για να οδηγηθούμε στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι Καλαματιανοί αλλά και επισκέπτες θα θαυμάσουν από κοντά την έκθεση με έργα του ζωγράφου και ενδυματολόγου Γιάννη Μετζικώφ που φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού».

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση «Μνήμες του Ελληνισμού: Ενδύματα και διηγήματα», έρχεται να κεντρίσει τις μνήμες και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις. Μέσα από 45 πρωτότυπα σκίτσα – πορτρέτα, προϊόν της πολυετούς ενδυματολογικής μελέτης του καλλιτέχνη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, πραγματοποιείται ένα εικαστικό αφιέρωμα στις ιστορικές εστίες του Ελληνισμού. Στα λογοτεχνικά – λαογραφικά διηγήματα του Γιάννη Μετζικώφ, αποσπάσματα των οποίων συνοδεύουν την έκθεση ως μέρος του πρωτότυπου ηχοτοπίου του Δημήτρη Μπάκα, καταγράφονται με γλαφυρότητα οι παραδόσεις, η καθημερινότητα αλλά και ο δυναμισμός των κοινωνιών τους.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους συνέδρους του 20ού Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο διοργανώνεται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας από τις 15 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022, με θέμα «Ελληνισμός και Ρωμιοσύνη: Η μακρά διαμόρφωση της νεοελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας μέσα από τη σύγκρουση δύο οραμάτων», με ευθύνη και επιμέλεια του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Ηχοτοπίο: Δημήτρης Μπάκας

Video εγκατάσταση: Βλαδίμηρος Νικολούζος

Επιμέλεια έκθεσης: Ρένα Βάλλα

Αρχειακό υλικό: Εκδόσεις Καπόν.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα