Διαβάζω συχνά από αναγνωρισμένους επιστήμονες ότι η χορτοφαγική διατροφή δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας και εξασθενίζει το σώμα, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταπεξέλθει, εάν δεν καταναλώνει κρέας.
Δεν μας απάντησαν όμως γιατί ο άνθρωπος δεν είχε ποτέ τα χαρακτηριστικά των σαρκοφάγων. Ούτε το μυϊκό του σύστημα του επέτρεπε να τρέχει με ταχύτητα για να προλάβει το θήραμά του, ούτε οδοντοστοιχία έχει με μεγάλους και αιχμηρούς κυνόδοντες για να διαμελίσει το θήραμα, ούτε το κατάλληλο στομάχι να καταπίνει αμάσητα τα κομμάτια κρέας και να αναλάβει αυτό τη χώνεψή τους. Ούτε το κατάλληλο μήκος εντέρου διαθέτει ο άνθρωπος για κατανάλωση κρέατος, αφού το δικό του έντερο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των σαρκοφάγων ζώων, που αποβάλλουν πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο τα κατάλοιπα του κρέατος. Αντίθετα, εάν τα κατάλοιπα του κρέατος δεν αποβληθούν γρήγορα από τον οργανισμό, αποσυντίθεται από την εντερική βακτηριακή χλωρίδα, σήπονται, παράγοντας τοξικές ουσίες, επιβλαβείς για όλο τον οργανισμό. Ούτε ισχυρή όραση, ακοή και όσφρηση έχει ο άνθρωπος όσο τα σαρκοφάγα.

Οι πρόγονοί μας παρόλο που ήταν πολύ πιο δραστήριοι από εμάς, με ανεπτυγμένες τις αισθήσεις περισσότερο, μιας και από αυτές εξαρτιόταν η επιβίωσή τους, ήταν πιο εύκολο να βρίσκουν και να καταναλώνουν φυτικές τροφές, φρούτα, λαχανικά, ρίζες, ξηρούς καρπούς. Κανείς δεν τους εμπόδιζε αυτή τη χορτοφαγική διατροφή να την εμπλουτίσουν με ζωική πρωτεΐνη, τρώγοντας αυγά ή μικρά ζώα. Με την ανακάλυψη και χρήση των εργαλείων και των όπλων κατάφεραν να κυνηγούν και μεγαλύτερα θηράματα, όμως ποτέ ο άνθρωπος στην ιστορία του δεν ήταν βασικά κρεατοφάγος.
Σημερινή διατροφή
Η σημερινή διατροφή σε όλο τον πλανήτη, αλλά ιδιαίτερα στον δυτικό κόσμο, βασίζεται στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζωικών τροφών, με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για την υγεία του ανθρώπου, αλλά και για το μέλλον του πλανήτη, μιας και η συστηματική υπέρμετρη κτηνοτροφία είναι μία από τις κύριες αιτίες της κλιματικής κρίσης. Με την υπερτίμηση της κατανάλωσης του κρέατος τις τελευταίες δεκαετίες, κάτι που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, ένας από αυτούς και το «λόμπι» του κρέατος, ο άνθρωπος καταναλώνει τόσο μεγάλη ποσότητα, όσο ποτέ στο παρελθόν. Και αν εδώ προσθέσουμε και τις υπόλοιπες πρωτεΐνες που προέρχονται από το γάλα, το τυρί, το αυγό, καταλήγουμε ότι η ποσότητα κατανάλωσης πρωτεΐνης καθημερινά είναι υπερβολική.
Το έχω ξαναγράψει για τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης για την υγεία μας, αλλά για να τις θυμηθούμε τις αναφέρω ξανά.
Προβλήματα Υγείας

Αρτηριοσκλήρωση, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, υπερουριχαιμία, καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του στομάχου, νόσοι του ήπατος.
Και φυσικά τα σαρκοφάγα και ενδεχομένως και οι πρόγονοί μας που έτρωγαν ωμό το κρέας, έπαιρναν τον σίδηρο, τον φώσφορο και τις βιταμίνες Β που περιέχει (οι βιταμίνες της ομάδας Β βρίσκονται κυρίως στο συκώτι και έπρεπε να φαγωθεί ωμό για θεραπευτικούς λόγους), όμως όταν το ψήνεις και μάλιστα σε υψηλές θερμοκρασίες (ψητά στη σχάρα ή τηγανητά) γίνεται ιδιαίτερα επιβλαβές, με τους επιστήμονες να μιλούν για καρκίνο στο πάγκρεας που προκαλείται από αυτούς τους τρόπους μαγειρέματος του κρέατος. Επιπλέον το συκώτι έχει γίνει το όργανο με τις περισσότερες τοξίνες και αυτό φυσικά οφείλεται στις «σύγχρονες» εκτροφικές μεθόδους.
Και δεν είναι μόνον το συκώτι, είναι η συνολική κατάσταση της υγείας των ζώων, λόγω της χορήγησης συνθετικών ορμονών, αντιβιοτικών και ποικίλλων χημικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την πάχυνση των ζώων αλλά και την πρόληψη ασθενειών. Φυσικά όλα αυτά περνούν στον ανθρώπινο οργανισμό, μετά την κατανάλωση του κρέατος.
Όχι μόνο καταναλώνουμε υπερβολικά κρέας, αλλά και αυτό που καταναλώνουμε είναι επιβαρυμένο με τοξίνες και επικίνδυνο για την υγεία μας.
Θα πρότεινα λοιπόν όσοι θέλουν να γίνουν χορτοφάγοι, να το κάνουν άφοβα και να μην επηρεάζονται ούτε από τις σειρήνες των «ειδικών», ούτε από την προκατάληψη ή ακόμα και άγνοια του κοινωνικού περιβάλλοντος απέναντι στη χορτοφαγία. Τα πλεονεκτήματα για τη σωματική και διανοητική τους υγεία θα είναι μεγάλα.
Σ.Σ: Το ηθικό σκέλος με τον συνωστισμό των ζωών, την έλλειψη ελευθερίας και κινήσεων και τον βίαιο τρόπο θανάτωσής τους είναι ένα άλλο μεγάλο λυπηρό κεφάλαιο…
Του Αλέξανδρου Λαλάκου
Πηγή : Υγεία-ΕΥΕΞΙΑ