20.4 C
Athens
30/09/23
spot_img

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» στη Σύρο

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» υποδέχεται για έκτη χρονιά τους λάτρεις του είδους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, στο διάστημα από 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Το 2022 είναι μια ξεχωριστή χρονιά για το Φεστιβάλ, καθώς συμπίπτει με την εκατοστή επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και τα 50 χρόνια από το θάνατο του Συριανού.

Οι συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής επέδρασαν καθοριστικά όχι μόνο στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά και στην εξέλιξη της αστικής λαϊκής μουσικής, η οποία επηρεάστηκε, ενισχύθηκε και εμπλουτίστηκε τόσο με έμψυχο υλικό όσο και με μουσικές φόρμες που ήρθαν από τα παράλια της Μικράς Ασίας, πολλές φορές ως μοναδικές αποσκευές των ξεριζωμένων. Μέσα από τον κόσμο αυτό που ήταν ξένος στην Τουρκία και ξένος εδώ, ξεχώρισαν διανοούμενοι, επιχειρηματίες, αλλά και ανυπέρβλητες μουσικές ιδιοφυίες που αναφέρονται με δέος και σεβασμό μέχρι σήμερα και ως τέτοιες θα αναφέρονται στο διηνεκές.

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»
«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» στη Σύρο

Σταδιακά, οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους της Μικρασιατικής Σχολής προσαρμόζονται και εντάσσονται στο νέο ρεύμα που δημιουργεί η λεγόμενη «Πειραιώτικη» Σχολή με πρύτανη τον Μάρκο Βαμβακάρη. Τον Συριανό που το παίξιμο του, οι φόρμες και το ύφος του αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του τεράστιου οικοδομήματος της λαϊκής μας μουσικής.

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» στη Σύρο

Στο φετινό πρόγραμμα που θα διαρκέσει 5 ημέρες, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες Μαρία Κατινάρη & Γιώργος Ζορμπάς και το τοπικό σχήμα Ηλίανθος θα εστιάσουν στην εποχή των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα κατά την οποία κυριάρχησε το μικρασιατικό ύφος. Στον άξονα αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και συναυλία του τμήματος σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Λέσβου, ενός από τους παλαιότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας με πλούσιο έργο και σημαντικό αρχείο. Επιπλέον, εδώ εντάσσεται και το μουσικό εργαστήρι με εισηγητή τον Πέτρο Κουλουμή και με θέμα την τεχνοτροπία και την υφολογική προσέγγιση της Μικρασιατικής Σχολής.

Από την Αθήνα οι Rebeti καθώς και τα τοπικά σχήματα Εστουδιαντίνα ΚυκλάδωνΣαμπάχ, οι Χου και οι Εν Χορδαίς και Οργάνοις θα έχουν αναφορές -αλλά όχι αποκλειστικά- στο έργο του μεγάλου λαϊκού βάρδου Μάρκου Βαμβακάρη παρουσιάζοντας επιρροές, αλληλεπιδράσεις με άλλα είδη και συνεργασίες με άλλους συνθέτες.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων, στην οποία θα εκθέσουν τις δημιουργίες τους μερικοί από τους πιο σημαντικούς Έλληνες οργανοποιούς που αφενός διασώζουν έως σήμερα την τεχνογνωσία και την παράδοση της χειροποίητης κατασκευής, αφετέρου έχουν εισαγάγει καινοτομίες στη χρήση υλικών, στην ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων: Γαλανός Νίκος, Γουλιέλμος Άδωνις, Δέλλιος Ανδρέας, Καδόγλου Γιάννης, Κατσιφής Τάσος, Μιλτιάδου Σάββας, Παΐσιος Νίκος, Πολυταρίδης Γιώργος, Στάμκος Παναγιώτης, Στεφανίδης Γρηγόρης, Σχοινάς Δημήτρης, Τσιώλης Μάκης, Τσουλόγιαννης Γιάννης, Φρονιμόπουλος Νίκος.

Γενική ενημέρωση

Σαν γενικότερη ενημέρωση αναφέρεται ότι το ρεμπέτικο έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το Φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη και θα γίνεται κατόπιν ηλεκτρονικής κράτησης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κρατήσεων eventbrite.

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας στο facebook.com/syrosrebetikofestival

Όλο το πρόγραμμα : https://www.e-kyklades.gr/images/RembetikoBrochure2022GR_F-656470925.PDF

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ

Δώστε αξία στη συλλογή σας.

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα