Ο ρόλος και η προσφορά της F.I.J.E.T, εξηγεί ο Αντιπρόσωπος της στην Ελλάδα και πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Ένωσης Δημοσιογράφων Συγγραφέων Πολιτισμού Τουρισμού Ελλάδος, Γιώργος Παπαθανασόπουλος.
Ακόμη για την Ακαδημία Τουρισμού, για την πανδημία αλλά και τις νέες μορφές τουρισμού που θα αναπτυχθούν μετά την Covid εποχή, για τη Σύρο και τις προοπτικές του νησιού, αλλά και για τη δημιουργία τμήματος Ολυμπιακών Αγώνων με τη συνεργασία της ΕΠΣ Κυκλάδων.

– Κύριε Παπαθανασόπουλε ποια είναι η F.I.J.E.T; Ποιος ο ρόλος και η προσφορά της;
“H F.I.J.E.T είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων – Συγγραφέων Τουρισμού με έδρα την Λυών, στην Γαλλία. Ιδρύθηκε το 1954 στο Παρίσι , και την αποτελούσαν αρχικά η Γαλλία κι οι χώρες της Benelux(Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο).
Αποτελείται από δημοσιογράφους και συγγραφείς τουρισμού, φωτογράφους, παραγωγούς Ρ/Τ εκπομπών, ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε. κι από Εθνικές Ενώσεις από πολλές χώρες, από όλο τον κόσμο. Είμαι ο Εκπρόσωπός της στην Ελλάδα, ενώ είμαι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, της εγκριθείσας από τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές Ένωσης Δημοσιογράφων – Συγγραφέων Πολιτισμού Τουρισμού Ελλάδος(Ε.ΔΗ.ΣΥ.Π.Τ.Ε.).
Κατά καιρούς Εκπρόσωποι της F.I.J.E.T. στην Ελλάδα, έχουν διατελέσει αξιόλογοι άνθρωποι του Τουρισμού όπως ο Περικλής Λύτρας, ο οποίος την περίοδο 1993 – 1996 είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της, ενώ είχε συμβάλει καθοριστικά στην ίδρυση του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αττικής, του οποίου και διετέλεσε Αντιπρύτανης.
Επίσης δε κι άνθρωποι των Γραμμάτων, όπως ο Τάσος Ζάππας ο οποίος ήταν ανώτερο στέλεχος των Ελληνικών Σιδηροδρόμων και Πρόεδρος του Δ.Σ. της F.I.J.E.T. την περίοδο 1965 – 1967.
Πρόεδρος της F.I.J.E.T. σήμερα, είναι ο κύριος Tijani Haddad από την Τυνησία, για πολλά χρόνια Υπουργός Τουρισμού, ενώ πρόσφατα έγινε μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της χώρας αυτής.
Ένας από τους βασικούς της ρόλους της είναι η μελέτη των απαραιτήτων συνθηκών για την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις χώρες, καθώς και η προβολή του. Το τελευταίο επιτυγχάνεται με τις δημοσιεύσεις της για τουριστικά θέματα που γίνονται σ έντυπα κι ηλεκτρονικά μέσα, αλλά κυρίως με την διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων.
Το 2019 διοργανώθηκε το τελευταίο πριν την πανδημία Διεθνές Συνέδριο στην Ρόδο, όπου εορτάστηκαν και τα 65 χρόνια της. Επίσης το 1995 διοργανώθηκε το 38ο Συνέδριό της στην Αθήνα. Όλα αυτά προωθούν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών μέσω του τουρισμού και του πολιτισμού που συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο”.
– Γνωρίζουμε ότι η F.I.J.E.T. λειτουργεί μία Ακαδημία δημοσιογράφων τουρισμού. Υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί «παράρτημα» στην Ελλάδα, διότι υπάρχουν πληροφορίες ότι κάτι τέτοιο θα υπάρξει στη Σύρο.
“Η Ακαδημία Δημοσιογράφων Τουρισμού, είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της F.I.J.E.T. για νέους δημοσιογράφους, οι οποίοι επισκέπτονται και ξεναγούνται σε διάφορα τουριστικά θέρετρα στον κόσμο, έρχονται σε επαφή με φορείς του τουρισμού και συνεργάζονται με έμπειρους δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει διάρκεια μίας εβδομάδας.
Περιλαμβάνει σεμινάρια και πρακτική εξάσκηση και στο τέλος, οι συμμετέχοντες γράφουν ένα άρθρο (σε έντυπο ή διαδικτυακό μέσο) ή παράγουν μια εκπομπή (για το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση) με αναφορά στην περιοχή όπου έλαβε χώρα το σεμινάριο αυτό.
Υπάρχει μία πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουλουμπή για την δημιουργία της ακαδημίας αυτής στην Σύρο κι από την πλευρά μου πρόκειται να έλθω σε επικοινωνία με την F.I.J.E.T. σχετικά με το θέμα αυτό. Πιστεύω ότι οι φορείς του τουρισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους θα ανταποκριθούν θετικά, ενισχύοντας την πρωτοβουλία αυτή”.
– Η F.I.J.E.T. κάθε χρόνο δίνει ένα βραβείο τουρισμού στην πόλη η οποία ξεχώρισε σύμφωνα με τις τουριστικές της δραστηριότητες. Αυτό το βραβείο είναι τόσο γνωστό που χαρακτηρίζεται ως «Νόμπελ» τουρισμού. Στην Ελλάδα θα δούμε ποτέ αυτό το βραβείο;
“Το βραβείο αυτό είναι το λεγόμενο «Χρυσό Μήλο» κι έχει θεσπιστεί από την F.I.J.E.T. το 1970.
Με το «Χρυσό Μήλο» έχει βραβευτεί σημαντικότατος αριθμός τουριστικών προορισμών, όπως για παράδειγμα το Πήλιο το 1988 κι η Λευκωσία το 1987.
Θεωρώ ότι η Ερμούπολη έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάρει και πρέπει να πάρει αυτό το βραβείο, αρκεί όλοι οι άμεσα κι έμμεσα εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό να το βάλουν ως στόχο και να το πιστέψουν.
Το «Χρυσό Μήλο» δεν θα ανήκει μόνο στην Ερμούπολη, αλλά και στον κάθε ένα κάτοικό της προσωπικά”.

– Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι συνέπειες της πανδημίας στον Παγκόσμιο τουρισμό;
“Είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο με την ανακάλυψη των εμβολίων και την συνεχή βελτίωση τους, όπως και με τις έρευνες για το φάρμακο κατά του covid19, αλλά η πανδημία δεν έχει κλείσει ακόμα τον κύκλο της.
Μέχρι να γίνει αυτό και να εξελιχθεί ο covid-19 σε μια εποχική γρίπη, σημαντικός αριθμός ανθρώπων, θα φοβούνται να ταξιδεύουν.
Όσοι θα ταξιδεύουν, θα προτιμούν, περιοχές, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες με πολύ υψηλά πρότυπα υγείας και ασφάλειας. Κλείνοντας όμως τον κύκλο της η πανδημία, θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των ταξιδιών αναψυχής”.
Ο ρόλος και η προσφορά της F.I.J.E.T
– Ποιες είναι οι νέες μορφές τουρισμού που θα υπάρξουν μετά την πανδημία;
“Με βάση τις έρευνες, οι νέες μορφές τουρισμού που θα υπάρξουν μετά την πανδημία, είναι ο φυσιολατρικός – οικολογικός τουρισμός που έχει σχέση και με τον νομαδικό τουρισμό, ο ιαματικός τουρισμός κι ο τουρισμός που θα συνδυάζει την επαφή με τις τοπικές κοινότητες, και με τον πολιτιστικό τουρισμό.
Θα προκύψει επίσης, μια νέα μορφή ταξιδιών που θα συνδυάζει διακοπές κι εξ’ αποστάσεως εργασία, διότι πάνω από τα 2/3 των εργαζομένων θα εργάζονται πλέον, με αυτόν τον τρόπο.
Αυτού του είδους οι ταξιδιώτες είναι οι λεγόμενοι ψηφιακοί νομάδες. Κάποια ξενοδοχεία στην Ελλάδα προσφέρουν τέτοιου είδους πακέτα διαμονής. Χώρες όπως τα νησιά των Βερμούδων, ή η Εσθονία δίνουν την δυνατότητα να εργαστεί κάποιος εκεί ακόμα και για δώδεκα μήνες, είτε μένοντας σε ξενοδοχείο, είτε ενοικιάζοντας κατοικία μέσω RBNB. Επίσης από τις αρχές του έτους η Ελλάδα δίνει σημαντικά κίνητρα για την εγκατάσταση, όλο και περισσοτέρων ψηφιακών νομάδων”.
– Ποιες νέες μορφές τουρισμού μπορούν να αναπτυχθούν στην Σύρο;
“Η Σύρος μπορεί πρώτα από όλα να γίνει ένας κατάλληλος προορισμός για ψηφιακούς νομάδες. Διαθέτει εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων ως τουριστικός προορισμός, αεροδρόμιο, νοσοκομείο, είναι κοντά στην Πρωτεύουσα της Ελλάδας, ενώ έχει σημαντική εμπορική κίνηση.
Μπορεί να αναπτυχθεί επίσης ο φυσιολατρικός – οικολογικός τουρισμός. Αυτή η μορφή του Τουρισμού μπορεί να συνδυαστεί με τον νομαδικό τουρισμό, τον περιπατητικό τουρισμό, τον αθλητικό κι ιδίως με τον θαλάσσιο τουρισμό ο οποίος μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου αλλά και των Κυκλάδων.
Ως γνωστόν η Ελλάδα είναι η 11η χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο ανάπτυγμα ακτών, γύρω στα 14000 ναυτικά μίλια και με 6000 νησιά. Μια άλλη μορφή τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθεί στην Σύρο είναι ο τουρισμός που θα συνδυάζει την επαφή με τις τοπικές κοινότητες, και τον πολιτιστικό τουρισμό.
Μια μορφή του πολιτιστικού τουρισμού, είναι αυτή του πολιτιστικού βιομηχανικού τουρισμού. Θεωρείται κομμάτι της νεότερης ιστορίας του κάθε τόπου κι απευθύνεται σε καλλιεργημένο κοινό µε στόχο τη γνωριµία µε μνημεία του βιοµηχανικού πολιτισµού.
Αυτά είναι παλαιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, παλαιά συγκοινωνιακά µέσα κι έργα συγκοινωνίας και μεταφοράς (π.χ. τρένα, ναυτική παράδοση, κ.ά.), παλαιά έργα υποδοµής, όπως γέφυρες (υδραυλικά έργα, γέφυρες, κ.ά.), ή παλαιοί τόποι βιοµηχανικής εκµετάλλευσης, όπως ορυχεία. Η Σύρος είναι απ’ τους πιο κατάλληλους προορισμούς και γι’ αυτού του είδους του τουρισμού.
Τα βιομηχανικά της μνημεία μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών αλλά και μελετητών 12 μήνες τον χρόνο. Μια άλλη μορφή του πολιτιστικού τουρισμού, είναι αυτή του στρατιωτικού – πολιτιστικού τουρισμού. Περιλαμβάνει παλιές εγκαταστάσεις, κινητά μνημεία και κειμήλια καθώς και τοποθεσίες, σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίες χαρακτηρίζονται από σημαντικά για τη ελληνική ιστορία γεγονότα όπως μάχες, ναυμαχίες κτλ. Κι αυτός το είδος του τουρισμού μπορεί να αναπτυχθεί όχι μόνο στην Σύρο, αλλά και στις Κυκλάδες.
Οι νέες μορφές τουρισμού θα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά κυρίως στην εξισορρόπηση των περιόδων εποχικότητας”.
Ο ρόλος και η προσφορά της F.I.J.E.T από τον κ. Γιώργο Παπαθανασόπουλο
– Το 2019 έγινε το συνέδριο της F.I.J.E.T. στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Ρόδο. Θα θέλατε να μας πείτε κάποια λόγια γι’ αυτό;
“Ήταν, όπως προανέφερα, το τελευταίο Διεθνές Συνέδριο της F.I.J.E.T. πριν από την πανδημία, όπου και εορτάστηκαν τα 65 χρόνια της. Παραβρέθηκαν δημοσιογράφοι, συγγραφείς, παραγωγοί Ρ/Τ προγραμμάτων & ιδιοκτήτες Μ.Μ.Ε. από όλον τον κόσμο (μέχρι κι από το Εκουαδόρ). Εκπροσώπησα σε αυτό την Ελλάδα μαζί με Έλληνες συναδέλφους.
Οι αναφορές και τα αφιερώματα που έκαναν στα Μ.Μ.Ε. των χωρών τους ήταν πάρα πολύ θετικές, για τις ομορφιές του νησιού, για το πολύ καλό κλίμα(παρόλο που το συνέδριο έγινε από 21 – 25 Οκτωβρίου), για τον επαγγελματισμό των εργαζομένων στον τουρισμό, για την φιλοξενία των κατοίκων και φυσικά για το συνέδριο.
Να αναφέρω εδώ, ότι η συνάδελφος από την Σλοβενία κυρία Albina Pοdbevsek κέρδισε το βραβείο «Marco Polo» (Διεθνές Βραβείο Τουριστικής Δημοσιογραφίας) για την εκτενή αναφορά που έκανε στην Ρόδο και στην Σύμη με αφορμή το συνέδριο, στο δημοφιλές σλοβενικό περιοδικό «Delo».
Να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς των Σλοβένων. Ακόμα και τώρα, τα μέλη της F.I.J.E.T. , αναφέρονται στο συνέδριο και στην Ρόδο με πολύ καλά λόγια είτε με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε στην κάθε είδους επικοινωνία που έχουν μαζί μου. Πολλοί δε από αυτούς, μου εκφράζουν την επιθυμία να ξαναεπισκεφθούν την Ρόδο αλλά κι άλλα μέρη της Ελλάδος τα οποία έχουν επισκεφθεί κατά το παρελθόν, όπως για παράδειγμα τις Κυκλάδες”.

– Έχετε επισκεφθεί τη Σύρο δύο φορές, κυρίως για θέματα που αφορούν τον πολιτισμό. Πείτε μας τις εντυπώσεις μας για τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, για τη συνεργασία σας με τον Παναγιώτη Κουλουμπή. Έχουν υπάρξει συζητήσεις με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης σχετικά με τη F.I.J.E.T.
“Η μία εκδήλωση ήταν στις αρχές του Ιουλίου κι είχε θέμα την ιστορία του τηλεγραφείου της Σύρου. Σε αυτήν την εκδήλωση έκανα ομιλία για τους «ψηφιακούς νομάδες» και την δυνατότητα που έχει η Σύρος γι’ αυτού του είδους του τουρισμού.
Η δεύτερη εκδήλωση ήταν στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ήταν το αφιέρωμα που έγινε στην οικογένεια Κρυστάλη και την συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Σύρου. Σε αυτήν την εκδήλωση έκανα ομιλία για τον πολιτιστικό – βιομηχανικό τουρισμό και τις δυνατότητες της Σύρου γι’ αυτού του είδους του τουρισμού.
Τις δύο ωραίες αυτές εκδηλώσεις όπως και πολλές άλλες, εξίσου ωραίες , που έχει κάνει ο αγαπητός συνάδελφος Παναγιώτης θα τις χαρακτήριζα εκτός των άλλων, σαν ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χωροχρόνο.
Με τον Παναγιώτη έχουμε μια πολύ ωραία συνεργασία. Είναι ο εκπρόσωπος της F.I.J.E.T. στην Σύρο, την οποία και προβάλει συνεχώς στο νησί σας, μαζί με την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό του.
Όσο τώρα για το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας. Έχει γίνει συζήτηση με τον Δήμαρχο κύριο Λειβαδάρα Νικόλαο, αλλά κυρίως έχουν γίνει συζητήσεις με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κυρία Λεονταρίτη Αλίκη και τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού κύριο Κουταβά Παναγιώτη, με σκοπό την δημιουργία γραφείου της F.I.J.E.T. στην Σύρο, όπου θα αποτελέσει τον άμεσο συνδετικό κρίκο της Διεθνούς Ομοσπονδίας με τον Δήμο της Σύρου και κατ’ επέκταση την επιπλέον προβολή του Τουρισμού και του Πολιτισμού του νησιού σας. Στις συζητήσεις αυτές ήταν κι ο Παναγιώτης Κουλουμπής, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος αυτού του γραφείου”.
– Πιστεύετε οι αρμόδιοι του νησιού έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζονται με την F.I.J.E.T.;
“Μια κινεζική παροιμία λέει: Ακόμα και το μεγαλύτερο ταξίδι, αρχίζει με το 1ο βήμα. Ήδη έγινε το 1ο βήμα και κάποιοι αρμόδιοι έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν την σημασία αυτής της συνεργασίας. Βέβαια δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, χρειάζονται κι άλλα βήματα για φθάσουμε σε ένα εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας”.
– Στην τελευταία σας επίσκεψη συζητήσατε και με τον Πρόεδρο της Ένωσης ποδοσφαιρικών Σωματείων, Ρένο Φρέρη, προκειμένου να βοηθήσετε ώστε το Μουσείο Ποδοσφαίρου που ήδη η ΕΠΣ έχει ιδρύσει, να δημιουργήσει και τμήμα Ολυμπιακών Αγώνων, με το σκεπτικό ότι οι νέοι Ολυμπιακοί αγώνες ξεκίνησαν από τον Συριανό Δημήτριο Βικέλα, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση που έχετε εσείς με τους νέους αυτούς ολυμπιακούς αγώνες. Τι ενέργειες έχετε κάνει σχετικά;

“Η ιδιαίτερη σχέση την οποία έχω με τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ότι ο πατέρας μου Διονύσιος Παπαθανασόπουλος, ήταν το 1956 ο 1ος Λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιάδα της Μελβούρνης.
Είχα διαβάσει για τον Δημήτριο Βικέλα και για την σχέση του με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως 1ος Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. και πρότεινα ως ιδέα στον Παναγιώτη Κουλουμπή, να δημιουργηθεί Μουσείο Αθλητισμού με την ονομασία «Δημήτριος Βικέλας» στην Σύρο, όταν ήλθα την τελευταία φορά στο νησί σας, με πυρήνα το μουσείο ποδοσφαίρου.
Τόσο ο Παναγιώτης Κουλουμπής, όσο και ο κύριος Φρέρης με τον οποίο ήλθαμε σε επαφή, είχαν μπορώ να πω την ίδια σκέψη. Το νέο αυτό μουσείο θα περιλαμβάνει, ότι έχει σχέση με τον κλασικό αθλητισμό, με τα ολυμπιακά αγωνίσματα και φυσικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ήδη έχω κάνει επαφές στην Αθήνα με την Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θα γίνει ότι προβλέπεται από την Ελληνική Νομοθεσία για την σύστασή του, ενώ είμαι σε επικοινωνία με άτομα τα οποία είναι πρόθυμα να βοηθήσουν με κάθε τρόπο”.