15.4 C
Athens
26/03/23

Εικαστική Έκθεση “Μέλι & Γάλα στην Κέα

Εικαστική Έκθεση “Μέλι & Γάλα – Η υπόσχεση της αφθονίας”  (Ζωγραφική, Σχέδιο, Γλυπτογραφία, Αγιογραφία) στο Κυκλαδονήσι του Αιγαίου, στην Κέο (Κέα) του αστέρα Σείριου & του Δία Ικμαίου (θεού της δροσιάς), στην Τζιά, της αειφορίας νήσου-πρωτεργάτη!

Γεωργίας Μπλιάτσου (ζωγράφος), Dr. Ειρήνης Αθανασάκη (συγγραφέας-εικαστικός), Μαρίας Γκίζη (γλυπτογράφος) και Χρυσάνθης Τσίντζουρα (αγιογράφος). Υπό την αιγίδα του Δήμου Κέας.

Σάββατο, 16 Ιουλίου – Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2022

Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης», Κορησσία (Αίθουσα 1ου ορόφου)

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 11.00 – 13.00 & 19.00 – 22.00

Εικαστική Έκθεση “Μέλι & Γάλα
Εικαστική Έκθεση “Μέλι & Γάλα στην Κέα

Η έκθεση που έχει τον χαρακτήρα εικαστικής μελέτης- εργασίας (project) στα πολύτιμα δώρα της Φύσης, το μέλι & το γάλα, καθώς και την θαυμαστή τους προέλευση (έντομα-θηλαστικά) και είναι ο πολιτισμικός δεσμός μας με την αειφορία της Μητέρας-Γης, ξεκινά το οδοιπορικό της από την Κέα αφού σύμφωνα με την αρχαία Ελληνική μυθολογία συνδέεται στενά με το νησί, καθώς ο Αρισταίος ο πρώτος μελισσοκόμος, εγκαταστάθηκε και δίδαξε στους κατοίκους την μελισσοκομία και την κτηνοτροφία.

Η ενότητα της Κέας απαρτίζεται από:

σειρά ζωγραφικών έργων της Γεωργίας Μπλιάτσου – μοναχικές απεικονίσεις θηλαστικών που υπογραμμίζουν την ιερή μοναδικότητα της φύσης τους, πορτραίτα-θηλαστικών που παραπέμπουν στον μύθο της τρυφερής κατσικούλας Αμάλθειας, τον συμβολικό κόσμο των μελισσών και την οπτική τους, «χορός» του κίτρινου, υπεριώδους & πρασινο-κίτρινου, η μέλισσα «ως άνθος Ισοκρατικής επίγνωσης», στην «εξάδα» της Πυθαγόρειας αρμονίας του κόσμου & των Ελευσινίων Μυστηρίων μύησης,

σχέδια της Dr. Ειρήνης Αθανασάκη – «θηλυκές ροικές διαδρομές» με μολύβι, μελάνι, μέλι & γάλα «ως φιλοσοφικά αποτυπωμένης εικαστικής προσέγγισης & συμβολικής οπτικής μετάλλαξης στο πέρασμα του χρόνου» σε λευκό & μαύρο Ιαπωνικό χαρτί, αναβιώνουν τον θρήνο του Αριστέα, την Ηραία δημιουργία του Γαλαξία, την αναγκαιότητα θηλασμού των απογόνων των θηλαστικών «ως ενστάλαξη προστασίας, χαράς και ευφορικής πολυχρωμίας των αισθήσεων» και των πάλλευκων χρυσαφένιων συναισθημάτων, καθώς και σχέδια της θαυμαστής φυσιολογίας των μελισσών),

Εικαστική Έκθεση “Μέλι & Γάλα
Εικαστική Έκθεση “Μέλι & Γάλα στην Κέα
Εικαστική Έκθεση “Μέλι & Γάλα στην Κέα

γλυπτογραφικά έργα της Μαρίας Κ. Γκίζη – μαρμάρινα χρυσοποίκιλτα τεχνουργήματα αρχαίας πολυχρωμίας ως γούρια-νομίσματα μελισσών από την Έφεσσο και την αρχαία Κέο, επίθυρα χεράκια, κυματοειδή δοχεία αποθήκευσης της χρωστικής του αζουρίτη των Κυκλάδων, “ως κιβωτοί προστασίας όντων φτερωτών», οστέινα θραύσματα μινιατούρες – κοσμήματα θηλασμού, «θηλυκής ηδονής & οδύνης αγγίσματα”, μαστοειδή αγγεία, «ως μικρές λατρευτικές ωδές θηλυκής λατρείας», το Ηραίο κρίνο, τα μικροσκοπικά προιστορικά μπιμπερό,

την Γαλακτοτροφούσα εικόνα της Χρυσάνθης Τσίντζουρα – η Παναγία η Γαλακτοτροφούσα είναι εικονογραφημένη με τον Βυζαντινό παραδοσιακό τρόπο,με  το Αιγαιοπελαγίτικο μπλε του αζουρίτη, το εκτυφλωτικό χρυσαφί του Ήλιου, το δοξαστικό Ελληνικό Φως των Κυκλάδων και συντροφεύεται από την εικόνα της Μεσαιωνικής Αγίας Gobnait προστάτιδας των μελισσών, χαλκοειδούς ομορφιάς, εικονογραφημένης μαγικά με την ίδια τεχνοτροπία.

Την έκθεση πλαισιώνουν παλαιά χρηστικά αντικείμενα μελισσοκομίας και παραγωγής προϊόντων γαλακτοπαραγωγής που συνδιαλέγονται αρμονικά με τα σύγχρονα έργα Τέχνης.

Στόχος της εικαστικής μελέτης, η ευαισθητοποίηση στον τομέα της συμβιωτικής με την Φύση συνεχιζόμενης αναπαραγωγής, η προστασία των ειδών, η συμβολή στην αειφορία, η αναθεώρηση βάναυσων μοντέλων της κτηνοτροφικής βιομηχανικο-παραγωγικής διαδικασίας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα & ευγενή συνδιοργάνωση του Συλλόγου Φίλων Κέας. Τα εγκαίνια από τον Γιώργο Μαυροφρύδη, Αρχαιολόγο ΜΑ, Μελισσοκόμο με ομιλία του για την Ελληνική Παραδοσιακή Μελισσοκομία, το Σάββατο 16 Ιουλίου, στις 19.00.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 25%

Το LR LIFETAKT Vita Active Κόκκινα Φρούτα σε βοηθά να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με 10 απαραίτητες βιταμίνες (όπως D, E, B12 και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) από 21 φυσικά, συμπυκνωμένα είδη φρούτων και λαχανικών, ενώ έχει υπέροχα φρουτώδη γεύση που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα