11.7 C
Athens
31/03/23

Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027, Καλαμάτα

Ομιλία στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με τίτλο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021–2027», πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σήμερα, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022.

Ο κ. Βασιλόπουλος συμμετείχε στη θεματική ενότητα «Σχεδιάζοντας τη χωρική ανάπτυξη». Το θέμα της ομιλίας του Δημάρχου ήταν: «Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και Κλιματική Αλλαγή».

Στη θεματική ενότητα συμμετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Σταύρος Μπένος, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Εμμανουήλ Κουτουλάκης και ο αναπλ. Προϊστάμενος του Τμήματος «Ελλάδα και Κύπρος» της Γεν. Δ/νσης Περιφερειακής Πολιτικής Ε.Ε. Παναγιώτης Πανταζάτος. Το συντονισμό είχε η αναπλ. Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Μαρία Κωστοπούλου.

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε –μεταξύ άλλων- στην ομιλία του:

«Κάθε νέο ΕΣΠΑ, κάθε νέα προγραμματική περίοδος, αποτελεί αναμφισβήτητα το βασικό και ουσιαστικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Έχοντας μια προσέγγιση ολιστική, μια προσέγγιση που -επιτρέψτε μου να πω- θα ξεφεύγει από τα στενά όρια των επόμενων ετών, και άρα των σημερινών αναγκών. Μια προσέγγιση που οφείλει να απαντά ολιστικά σε όσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δεκαετίες.

Οι υποδομές, η παραγωγή και η οικονομία, η κοινωνία, προφανώς είναι άξονες που δεν μπορούμε να βγάλουμε από την όποια εξίσωση ενός γενικότερου σχεδιασμού. Ενός σχεδιασμού βασισμένου στη βιώσιμη ανάπτυξη, την αειφορία, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνία και τις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτή την κατεύθυνση η αυτοδιοίκηση και μπορεί και πρέπει να έχει ρόλο πρωταγωνιστικό. Άλλωστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι έχουμε αποδείξει και συνεχίζουμε να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι βρισκόμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνίας, δίπλα στους πολίτες και τις πραγματικές τους ανάγκες».

Κλείνοντας την ομιλία Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δήμαρχος αφού αναφέρθηκε στις ΟΧΕ και τις προσπάθειες της Καλαμάτας με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, σημείωσε:

«Επιλογές υπάρχουν, λύσεις υπάρχουν, όπως επίσης και διαθέσιμα εργαλεία, και χρηματοδοτικά προγράμματα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Εκείνο που μένει, είναι να αδράξουμε τις ευκαιρίες που θα δοθούν και να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας που προφανώς ως στόχο έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, την ανάπτυξη των περιοχών μας και συνολικά της πατρίδας μας.

Είναι βέβαιο ότι τα συμπεράσματα του διήμερου αναπτυξιακού συνεδρίου θα αποτελέσουν οδηγό για τη συνέχεια. Άλλωστε η ενημέρωση είναι δύναμη, η σωστή προετοιμασία φέρνει θετικά αποτελέσματα και το νέο ΕΣΠΑ μπορεί να προσφέρει σε όλους τις ευκαιρίες που δικαιούνται.

Ενώνοντας δυνάμεις, Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε, ατενίζοντας το μέλλον από τη θέση του πρωταγωνιστή.

Συμπερασματικά, λοιπόν. Όλος ο σχεδιασμός επιβάλλεται να είναι ολιστικός. Να είναι αποτέλεσμα συνεργασιών, να είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης Δικτύων μεταξύ πόλεων και φορέων. Να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, με την προστασία του περιβάλλοντος, να υπηρετεί τις πολιτικές και τους στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να οδηγηθούμε στη λεγόμενη ουδετερότητα, σε πόλεις και περιοχές, σύγχρονες, έξυπνες, φιλικές, κλιματικά ουδέτερες».

LR MICROSILVER PLUS

Το Σετ Περιποίησης Προσώπου της LR MICROSILVER PLUS μειώνει τις ατέλειες της επιδερμίδας, καταπολεμά τα ανεπιθύμητα βακτήρια, καταπραΰνει τους ερεθισμούς και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας. Αριθμός προϊόντος: 25004

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα