15.4 C
Athens
28/03/23

Τα αρπακτικά πουλιά της Κρήτης στο Δήμο Ρεθύμνης

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιεί από την περασμένη Παρασκευή 10 Ιουνίου το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης. Έχει τον τίτλο «Τα αρπακτικά πουλιά της Κρήτης: τα κάνουμε καλά, για να φτεροκοπάνε», το οποίο σχεδιάστηκε και εμψυχώνεται από τον επιμελητή του Μουσείου Χάρη Στρατιδάκη.

Όπως είναι γνωστό, η Κρήτη είναι σήμερα ο «παράδεισος» των αρπακτικών πουλιών. Σ’ αυτήν φωλιάζουν 12 είδη και είναι διερχόμενα άλλα 22. Τα αρπακτικά που εμπιστεύονται τον τόπο μας για να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους είναι ο γύπας (όρνιο), ο γυπαετός (κοκαλάς), ο χρυσαετός (βιτσίλα), ο σπιζαετός (φιλάδελφος). Ακόμη η ποντικοβαρβακίνα (λαγουδογέρακο), το διπλοσάινο (περδικογέρακο), ο πετρίτης (φάλκονας), ο μαυροπετρίτης (θαλασσογέρακο). Αλλά και το βραχοκιρκίνεζο, η κουκουβάγια, ο νανόμπουφος (ανθρωποπούλι) και η πεπλόγλαυκα (χαροπούλι).

Το πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα, το οποίο είναι ευέλικτα σχεδιασμένο για παιδιά διαφορετικών ηλικιών και για ενήλικες, που συμμετέχουν αποκτούν βασικές γνώσεις για τα αρπακτικά πουλιά. Για τα χαρακτηριστικά τους, για τη θέση τους στην τροφική αλυσίδα. Αλλά και για τις συνήθειές τους, για την ανάγκη προστασίας και τη λαογραφία τους. Κι ακόμα μαθαίνουν για τις προσπάθειες θεραπείας τους από συνανθρώπους μας, όταν φτάνουν στα χέρια τους τραυματισμένα, δηλητηριασμένα ή εξαντλημένα από καταστροφή των βιοτόπων ή από τις δυσκολίες της μετανάστευσής τους.

Ένας απ’ αυτούς, ο πιο παλιός, είναι ο οικολόγος Γιώργος Κτιστάκης. Έχει διασώσει μέχρι σήμερα δεκάδες αρπακτικών, αλλά και άλλα πουλιά, πιο μικρά. Όπως και πολλά άλλα ζώα, κυρίως θηλαστικά και ερπετά, που έχουν ανάγκη περίθαλψης. Στην εθελοντική του δράση υπάρχει στήριξη, όταν η θεραπεία των τραυματισμένων ζώων χρήζει ειδικής φροντίδας. Η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου με το προσωπικό και τα οχήματά της, καθώς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στο Ηράκλειο.

Έχει αξία η αναφορά στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του προγράμματος σε επίπεδο καλλιέργειας του ενδιαφέροντος και της ευαισθησίας των παιδιών σε θέματα προστασίας του οικοσυστήματος του τόπου μας. Αναφέρουμε την περίπτωση του Ειδικού Σχολείου Ρεθύμνου, όπου στη διάρκεια επίσκεψης των μαθητών του στο Σχολικό Μουσείο, τα παιδιά παρακολούθησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τους μαθητές συνόδευαν ο δάσκαλός τους κ. Βασίλης Μπουραλέξη με συναδέλφους του εκπαιδευτικούς, καθώς και Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού, οι οποίοι τα βοήθησαν στις μετακινήσεις τους.

Στην υποστήριξη του προγράμματος συμμετείχαν επίσης η Αναστασία Ματζουράνη και ο Μανόλης Κοτζαμπασάκης.

Τα αρπακτικά πουλιά της Κρήτης

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο Ειδικό Σχολείο, με εγκαίνια στο Στέκι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμνάτου, με προβολή διαφανειών, θεατρική υπόδυση και συζήτηση. Ακολούθησε μετάβαση με το λεωφορείο του Δήμου Ρεθύμνης στο δυτικό πρανές του Αρκαδιώτικου φαραγγιού και στη συνέχεια μικρή οδοιπορία. Στο πρανές έγινε μεταφορά επίσης ενός αποθεραπευμένου γύπα (Gyps fylvus), τον οποίο βρήκαν το περασμένο καλοκαίρι από τη νότια Κρήτη. Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (δυνατή νοτιά) και η μακρά περίοδος θεραπείας του, τον έκαναν επιφυλακτικό στο να εγκαταλείψει το έδαφος, πράγμα που έκανε το ίδιο απόγευμα. Αργότερα εθεάθη να γυρνοπετά, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Με την ευκαιρία, το Σχολικό Μουσείο ευχαριστεί όλους όσοι είχαν συμβολή στην επιτυχή υλοποίηση του νέου προγράμματος. Το οποίο ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια ανάλογων προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα εκείνου με τον τίτλο «Εργασίες στο Σχολικό Ζωοκήπιο». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε η απελευθέρωση περδίκων στην φύση, με εμπνευστή τον κ. Γιώργο Σπυρλιδάκη όπως και το σημερινό που εστιάζει στη διάσωση και απελευθέρωση στη φύση αρπακτικών πουλιών της Κρήτης. Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά που βίωσαν την εμπειρία συμμετοχής στο πρόγραμμα και απελευθέρωσης του θεραπευμένου γύπα, όπως και όσα θα συμμετάσχουν μελλοντικά στη δράση, θα είναι στο εξής φύλακες άγγελοι των αρπακτικών, εφαρμόζοντας πιστά τους στίχους που τραγούδησαν: «Εμείς δεν βαλσαμώνουμε, εμείς δεν τουφεκάμε, εμείς τα κάνουμε καλά, για να φτεροκοπάνε»!

Για το Σχολικό Μουσείο Δήμου Ρεθύμνης
Ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου

Στέλιος Σπανουδάκης
Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου

ΠΡΟΣΦΟΡΑ 25%

Το LR LIFETAKT Vita Active Κόκκινα Φρούτα σε βοηθά να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με 10 απαραίτητες βιταμίνες (όπως D, E, B12 και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) από 21 φυσικά, συμπυκνωμένα είδη φρούτων και λαχανικών, ενώ έχει υπέροχα φρουτώδη γεύση που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους!

Related Articles

Ακολουθήστε μας

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Άλλα Άρθρα